GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Mats Johansson: Ledarkrönika: Nu prövas dom

I en tidigare krönika spådde jag maktskifte på minst två ställen i Blekinge. Jag var rätt säker på skifte på två ställen. Tveksam om ett tredje och trodde inte på det fjärde. Rätt om två, fel om det tredje.
Mats Johansson
Blekinge • Publicerad 1 november 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
100 dagar har ett nytt styre på sig, skriver Mats Johansson. Sen måste det börja hända något.
100 dagar har ett nytt styre på sig, skriver Mats Johansson. Sen måste det börja hända något.Foto: John Fellbo

Högoddsaren var att Sverigedemokraternas maktfullkomlighet efter valet som ledde till ett skifte i Sölvesborg. Inte oväntat från det partiet men det borde vara en varningssignal för alla som nu naivt ger SD nycklar till både regeringskansli och kommunhusen.

Skiftena ger nya ledningar i tre av Blekinges kommuner och i regionen. Oprövade ledningar som nu ska finna sina former. Inte minst för fyra nya ordföranden i region- och kommunstyrelserna. Mer eller mindre förberedda men ingen som burit det yttersta ansvaret liknande de uppdrag som de nu sätts i.

Det är en resa att få det ansvaret. Organisationer med en omsättning på flera miljarder, med tusentals anställda och med en verksamhet som är avgörande för Blekingarnas liv, som måste fungera 24 timmar om dagen 7 dagar i veckan, alla dagar. Det ger både respekt och perspektiv att få det ansvaret.

Det är sannolikt ett av de mest stimulerande uppdragen i hela den politiska katalogen, som ger makt och möjlighet att påverka och forma sin egen hemkommun eller region. Oerhört spännande och utmanande.

Samtidigt är det som att leva i en "torktumlare", uppdraget finns där dygnet runt. Ständigt närvarande, ständigt påminnande. Varje telefonsamtal kan vara varsel om en kris eller konflikt som måste hanteras.

Jag vet för att en gång var det min utmaning. Lite drygt tretti år gammal fick jag förtroendet och ansvaret i Karlskrona kommun. Precis så utmanande, spännande och omöjligt som det låter.

Nu prövas de. Av medborgarna. Av personalen och deras fackliga organisationer, av näringslivet och deras krav och inte minst av tjänstepersonerna och alla chefer. Står dom pall, kommer dom att sätta sin egen prägel och leda verksamheten. Eller kommer tjänstepersoner att styra? Frågorna är många och vi kommer att se svaren. Jag har två enkla råd att möjligen bidra med.

Ett till makthavarna. Glöm aldrig vem som är uppdragsgivaren. Medborgarna, ingen annan. Ha alltid deras bästa för ögonen. Se noga igenom alla försök till annat. Dom kommer.

”Glöm aldrig vem som är uppdragsgivaren. Medborgarna, ingen annan. Ha alltid deras bästa för ögonen. Se noga igenom alla försök till annat. Dom kommer.”
Mats Johansson

Det andra till alla Blekingar. När USA byter president så får den ny tillträdde 100 dagars smekmånad. Det är rimlig att våra ledare för samma tid. 100 dagar av förståelse men sedan måste det hända saker. Bara vänta!