Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sandra Bizzozero: Ledarkrönika: Ökad tillväxt ger en tryggare välfärd

I maj lämnade vi socialdemokrater in en motion som innehöll 26 skarpa förslag för ökad tillväxt i Karlskrona. Detta blev resultatet av ett flertal samtal och möten med företrädare från näringslivet, kommunen, regionen och det lokala föreningslivet.
Sandra Bizzozero
Karlskrona • Publicerad 5 juli 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Sandra Bizzozero vill se förslag på klimatsmarta energilösningar från energi- och näringsminister Ebba Bush (KD).
Sandra Bizzozero vill se förslag på klimatsmarta energilösningar från energi- och näringsminister Ebba Bush (KD).Foto: Jessica Gow/TT

Vi delar den oro som finns att alla de tusentals jobb som utlovats i vår kommun riskerar att rinna ut i sanden om inget görs för att förverkliga dem. Vi efterlyser mer verkstad och mindre prat. Tyvärr är det inte bara i Karlskrona som SD-högerstyret verkar sitta och rulla tummarna och vänta på att jobben ska trilla in. Samma mönster kan även ses i SD-regeringen.

Det pågår i skrivande stund en enorm industrielle boom i hela landet. En stark teknikutveckling som möjliggör ökat tillväxt, inte minst på andra ställen än i storstadsregionerna. Detta är bra eftersom ökad tillväxt ger en tryggare välfärd.

Annons

För att inte riskera att de nya gröna jobben rinner ut i sanden krävs det ett tydligt ledarskap och långsiktiga besked. Istället väljer regeringen att lägga förslag i långbänk och äventyra de nödvändiga investeringarna. Istället pågår nu en diskussion som går ut på att ifrågasätta svenskt stål och svensk teknikutveckling.

”Det är tydligt att regeringen viker ner sig och låter SD:s klimatförnekarpolitik och kärnkraftsiver få styra den energipolitiska debatten. Så kan vi inte ha det.”
Sandra Bizzozero

Det är tydligt att regeringen viker ner sig och låter SD:s klimatförnekarpolitik och kärnkraftsiver få styra den energipolitiska debatten. Så kan vi inte ha det. Både regeringen och Karlskronas styrande partier behöver kavla upp ärmarna och växla upp för att öka tillväxten. Det går helt enkelt inte att bromsa sig in i framtiden.

Socialdemokraternas riksdagsgrupp presenterade därför förra veckan en rad olika satsningar som skulle stärka den svenska industrin och den gröna omställningen. Det behövs nya åtgärder för mer vindkraft och möjligheter för kommunerna att få intäkter från vindkraften lokalt. Det behövs ökad innovationskraft, inte mindre. När regeringen väljer att skära ner på Vinnova bidrar det till att innovationskraften i vårt land försämras.

Vi behöver också se till att det finns byggstimulanser för order med stora industrisatsningar. Bostadsbristen får aldrig bli en bromskloss i Karlskronas utveckling. Utöver detta behövs självklart fler industriarbetare och fler och bättre möjligheter till utbildning, omskolning och lärlingsplatser.

Men för att ett samhälle ska fungera så krävs det mer än bara ett jobb och en bostad. Genom statliga kreditgarantier för investeringar skulle tillväxtkommuner få större möjligheter att göra nödvändiga investeringar i skolor, vägar och kulturliv.

Det krävs långsiktighet och breda politiska överenskommelser om tillväxtfrågorna och om energipolitiken. Vårt Karlskrona har många möjligheter att bli en av alla de tillväxtnav som nu växer fram genom den gröna industrin. Jag är inte säker på att Moderaterna tvekar i dessa frågor men jag tror att Moderaterna i Karlskrona precis som Ulf Kristerssons regering inte har SD:s mandat att agera i dessa frågor.

SD är det parti som tydligast argumenterat emot vindkraft och emot den gröna omställningen. Det skapar såklart en oro både nationellt och internationellt. Jag blev därför glad när jag nyligen såg att SD:s lokala kommunalråd var med och delaktig i att inviga en ny solcellspark i Karlskrona. Det ger hopp om att även SD förstår att förnyelsebara energikällor är en viktig del i Karlskronas tillväxt.

Om styret i Karlskrona vill så får dom mer än gärna använda våra förslag för ökad tillväxt. Det är fritt fram och vi har ingen prestige i dessa frågor. Ökad tillväxt och långsiktighet i investeringar är en garanti för en starkare välfärd i vår kommun. Och det är viktigare för oss än politiskt käbbel.

Sandra Bizzozero

Gruppledare (S)

Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons