Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Daniel Deleuran: Ledarkrönika: Oorganiserad lika illa som felorganiserad

Dåliga arbetsgivare kommer alltid att finnas och kampen på arbetsplatserna om bra villkor och någorlunda schyssta arbetsförhållande behöver tyvärr alla utkämpas.
Daniel Deleuran
Publicerad 15 september 2021
Daniel Deleuran
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Rapporteringen från Zalandos lager sätter fingret på värdet av facklig organisering. Och rätt organisering.
Rapporteringen från Zalandos lager sätter fingret på värdet av facklig organisering. Och rätt organisering.Foto: Michael Sohn

Tidningarna Expressen och Arbetaren har i ett flertal artiklar rapporterat kring situationen på Zalandos lager och situationen som råder där. Villkoren låter förskräckliga, kvinnor som beskriver att de behöver sälja sig för att nå framgångar i företaget, personal som inte får hämta en vattenflaska ifall de nu råkar glömt en när de startar sitt pass, ackordslöner som inte går att nå. Stora problem där facklig organisering och solidaritet mellan arbetarna är vägen till framgång för bättre villkor.

Problematiken på Zalando är inte bara att arbetsgivaren står i vägen för goda villkor. Arbetarna är uppdelade i tre olika fackförbund. Handels, Transport, som är kollektivavtalsbärare, och Syndikalisterna. Handels och transport är organiserade inom LO och har ett utarbetat samarbete om vilket förbund som ska organisera vilket arbete.

Annons

Syndikalisterna tillhör inte LO och har förvisso inget ansvar att förhålla sig till någon organisationsuppdelning som LO tagit fram även om det vore önskvärt. De enda som sår framgångar genom att arbetarleden splittras är arbetsgivarna. Det är lika illa för arbetarna att stå oorganiserade som att vara felorganiserade.

”Det är lika illa för arbetarna att stå oorganiserade som att vara felorganiserade.”
Daniel Deleuran

Möjligheten att stå upp emot arbetsgivarnas krav och påverka villkoren på arbetsplatsen kräver en gemensam organisering och kamp emellan fackförbunden går helt emot den fackliga idén om solidaritet mellan arbetare.

Rätten att fritt organisera sig i vilket förbund man önskar måste självfallet bevaras dock så måste också de olika förbunden bli bättre på att organisera rätt arbetare och inte låta antalet medlemmar vara styrande utan arbeta efter premissen kvalité istället för kvantitet.

Arbetsmarknaden har även börjat fyllas på med mindre fackförbund som organiserar enskilda yrkesgrupper som slår splittring i leden. Brf- Brandmännens riksförbund och ambulansförbundet är några exempel.

Dessa små förbunden beskriver sig som närmare medlemmarna och med större medlemsinflytande och driver på specifika branschfrågor som lockar över nya medlemmar. Problematiken är att de inte har tecknat några kollektivavtal och stängs utanför inflytandet på arbetsplatsen i direkta intresseförhandlingar med arbetsgivarna.

Det som är till deras fördel är att de har fattat att medlemsinflytande är ett vinnande koncept.

Annons
Annons
Annons
Annons