GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Hampus Engqvist: Ledarkrönika: Ordets betydelse

Efter klimatmötet i Glasgow COP26 så framgår det hur viktiga enskilda ord är i politiska texter.
Hampus Engqvist
Publicerad 17 november 2021
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Sveriges klimat- och miljöminister Per Bolund leder en diskussion med ordbehandlarna på COP26 i Glasgow.
Sveriges klimat- och miljöminister Per Bolund leder en diskussion med ordbehandlarna på COP26 i Glasgow.Foto: Henrik Montgomery/TT

Klassikern är nattmanglingar om det ska stå ”bör” eller ”ska” framför en åtgärd. Ordet bör öppna upp för lite godtyckligt agerande av politiker medan ordet ska sätter press och tvingar fram en åtgärd.

I Glasgow så slängde Indien in en ändring av texten i elfte timmen. Fossila bränslen skulle först fasas ut men Indien fick med en ändring att fossila bränslen ska fasas ned istället. För människor som inte är vana vid att läsa och reflektera över politiska texter så kan ändringen ses som marginell men för det klimatarbetet som världens länder behöver göra så blir skillnaden väsensskild.

Tina Stege var på plats som klimatsändebud för Marshallöarna där flera atoller riskerar att hamna under vatten när medeltemperaturen stiger på jordklotet och landet räknar med en havsnivåhöjning på en och en halv meter. För vissa länder är bytet av orden i texten helt avgörande för möjligheten att kunna bo kvar och det riskerar hela ögruppers framtid.

Därför var besvikelsen med det urvattnade skrivningarna stor ifrån önationen. ”Det hjälper inte till för att nå 1,5 gradersmålet, det gör det svårare att nå det”, sa Tina Stege

I avtal som skrivs under av alla världens länder så är semantiken viktig och det ska inte gå att tolka texterna på olika sätt. I ett klimatavtal där alla länder går in i förhandlingarna med helt olika förutsättningar så är det extra viktigt.

Fattiga länder som ser sig hindrade att utveckla ett välstånd med fossila bränslen på samma sett som världens rika länder har gjort äger inte samma ansvar som de rika västländerna, men det går inte att ge frikort till länder som Indien om vi vill rädda vårt klimat.

”Det finns ingenting i avtalet som skrivits i Glasgow som hindrar länder ifrån att gå före och göra mer.”
Hampus Engqvist

Ord och texter har stor betydelse, men det är handling som gäller nu. Det finns ingenting i avtalet som skrivits i Glasgow som hindrar länder ifrån att gå före och göra mer. Sverige vill ta på sig ledartröjan i klimatomställningen och visa hur ett samhälle med gemensamma resurser kan ställa om.

Regeringen ser klimatomställningen som en möjlighet till arbete och utveckling istället för något ont. Går vi från ord till handling så minskar ordens betydelse.