GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ledarkrönika: Princip, inte plånbok

I Centerpartiets interna eftervalsdebatt höjs röster för att partiet lade för stort fokus på demokrati- och rättighetsfrågor.
USA-valet • Publicerad 16 november 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Principer är viktigare än plånboken.
Principer är viktigare än plånboken.Foto: Scanpix

I årets val, präglat av inflation och energipriser, hade det behövts mer handfasta och plånboksnära valbudskap, säger man.

Är uppfattningen korrekt? Vi får invänta kommande valanalyser och forskning för svar.

Men stämmer den allmänna föreställningen som ligger bakom resonemanget; att frågor om demokratins tillstånd inte kan vinna genklang hos allmänheten i svåra tider? Att demokrati och rättigheter är något som ligger högre upp på behovstrappan, något människor engagerar sig i först när andra, mer grundläggande, behov är tillfredsställda?

Idén är rätt utbredd, att demokratifrågor diskuteras bäst i goda tider. Men den stämmer inte med verkligheten, i varje fall inte i alla lägen. Mellanårsvalet i USA visar detta.

Också amerikanerna är starkt drabbade av den ekonomiska och geopolitiska oron. Och det såg ut att bli en kraftfull republikansk seger. Orsaken, bortsett från att presidentens parti tenderar förlora i mellanårsval, sades vara att Demokraterna missat att driva de vardagsnära frågorna.

Republikanerna drev en agenda som mycket liknar den som dominerade valet i Sverige: prisökningar, invandring och trygghet mot brott.

Demokraterna, å sin sida, satte demokratifrågan högt. De varnade för kandidater som stod bakom ”den stora lögnen” att Biden i själva verket förlorade presidentvalet. Att godta valresultat är ju en grundbult i demokratin. De pekade också på upploppet den 6 januari och försvarade kvinnors rätt att bestämma över sin kropp – abortfrågan.

Nu har vi facit. Republikanerna gjorde ett dåligt val givet förutsättningarna. Minoritet i Senaten och ser i skrivande stund ut att endast ha erövrat en hårfin majoritet i Representanthuset. Och mönstret är att det gått illa för de av Trump handplockade förnekarna av presidentvalet.

Det finns alltså ingen anledning att utgå från att engagemanget för demokrati och fri- och rättigheter alltid skulle vara lägre i svåra tider. Att plånboksfrågorna då alltid måste vinna överhand.

”Det finns alltså ingen anledning att utgå från att engagemanget för demokrati och fri- och rättigheter alltid skulle vara lägre i svåra tider. Att plånboksfrågorna då alltid måste vinna överhand.”
Lennart Nordfors

Det är en viktig iakttagelse, för i Sverige kan vi mycket väl snart hamna i ett läge där demokratifrågorna tydligt hamnar i fokus.

Tidöavtalet är fyllt av förslag där utredningar ska stämma av mot grundläggande principer och internationella avtal. Det kan hända att konflikter konstateras. Då gäller det för partierna att inte låta plånboksfrågorna överskugga principfrågorna.