Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lennart Nordfors: Ledarkrönika: Problemen består - och förvärras

Sverige har att navigera en alltmer polariserad och splittrad värld. Nu har vi en regering som kommer att polarisera och splittra Sverige.
Lennart Nordfors
Regeringsbildningen • Publicerad 17 oktober 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Kommer snart att göra det värre.
Kommer snart att göra det värre.Foto: Jonas Ekströmer/TT

När Ulf Kristersson hyllade SD i Almedalen för insikten att migration och integration måste hänga ihop hade han fel. Sverigedemokraterna är emot integration.

”När Ulf Kristersson hyllade SD i Almedalen för insikten att migration och integration måste hänga ihop hade han fel. Sverigedemokraterna är emot integration.”
Lennart Nordfors

Strategin är att öka på segregationen och att försvåra livsvillkoren för invandrare så de motiveras söka sig här ifrån. ”Tidö-avtalet” innehåller ett sinnrikt system av förändringar för att så ska ske.

Annons

Låt säga att politiken genomförs trots erkännandet att den kan strida mot grundläggande fri- och rättigheter. Då kommer en etableringsresa som flykting att se ut så här. Ett axplock, mer finns som drar i samma riktning, av förslagen:

När du anländer åläggs du vistas i ett ”transitcenter” fram till beslut om asyl (som vi vet kan ta rätt lång tid). Utgångspunkten är att du ska vara utan arbete – det blir mycket svårare att få arbetstillstånd. Bara om du har råd med en heltäckande sjukvårdsförsäkring (dyrt för oss alla!) kan du ens komma ifråga. Samtidigt ska du betala ”en större del av kostnaden” för din vistelse.

När du så fått asyl kan du inte räkna med att återförenas med dina barn och make/maka i Sverige. Familjen är splittrad, du är ensam. Etableringsersättningen sänks till en nivå under andra stöd, inklusive socialbidragen.

Du ställs också utanför viktiga delar av välfärden – den får du kvalificera dig till stegvis. Viss del av välfärden förutsätter medborgarskap. Samtidigt ska det ta längre tid, åtta år, och vara svårare att bli medborgare än idag.

I väntan på medborgarskap blir det lättare att utvisa dig. Det kan räcka med ”bristande vandel” eller att ”i handling missakta befolkningen” (vad nu det betyder). Och även som medborgare är du inte alla likvärdiga: vid dubbelt medborgarskap (det går inte att avsäga sig ex iranskt medborgarskap) kan du fråntas ditt svenska.

Allt detta samtidigt som staten organiserar kampanjer för att få dig att flytta från Sverige.

Klarar du inte skapa dig en ny framtid i Sverige under dessa betingelser eller ledsnar på att tillhöra ett lagfäst B-lag i vårt land och vill emigrera: då får du generösa bidrag, hjälp med flytten och mycket annat…då byts stramheten mot stor generositet.

Kristersson säger att bristande integration ligger bakom många andra samhällsproblem. Då lär dessa problem bestå och förvärras när den nya regeringens ”integrationspolitik” genomförs.

Lennart Nordfors, doktor i statsvetenskap och fd biträdande partisekreterare folkpartiet (Liberalerna)

Annons
Annons
Annons
Annons