Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Christina Mångård: Ledarkrönika: Rätt klädd kan vinna val

Trots att författaren och chefredaktören Göran Greider säger att han avskyr kläder skrev han för några år sedan en hel bok om just mode och politik.
Christina MångårdSkicka e-post
Klädsel • Publicerad 12 augusti 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Ett exempel på politikers klädsel - dåvarande utrikesminister Carl Bildts midsommarslips 2010 som markerade Sveriges stöd till det dåvarande internationella engagemanget i Afghanistan
Ett exempel på politikers klädsel - dåvarande utrikesminister Carl Bildts midsommarslips 2010 som markerade Sveriges stöd till det dåvarande internationella engagemanget i AfghanistanFoto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Han skrev den tillsammans med journalisten Barbro Hedvall. Hon gillar mode och är klädmedveten medan Greider helst bara vill dra något gammalt över sig.

Boken heter ”Stil & politik” och handlar om hur vi ser och bedömer politiker och känts folks kläder, vad vi tycker och tänker om stilen. Greider själv hatar kostym, skjorta och slips. Han trivs allra bäst i sina svarta mjukisbyxor, rutiga skogshuggarskjortor, sandaler utan strumpor och han har tjugo svarta t-tröjor hemma i garderoben.

Annons

Det sägs att människor som har ett välvårdat yttre har fördelar i karriären, upplevs mer pålitliga, avancerar längre och tjänar mer. Kläder och mode är viktigare än vi tror och att vara rätt klädd kan visa makt. Ett bra utseende inger mer förtroende och vi kan helt enkelt tycka att välklädda och vackra människor är mer kompetenta och trevliga.

”Politikers klädstil påverkar oss när vi bedömer och granskar vad de har att säga. Budskapet sitter också i kläderna.”
Christina Mångård

Politikers klädstil påverkar oss när vi bedömer och granskar vad de har att säga. Budskapet sitter också i kläderna. Med sin stil visar de vilka de är eller vill vara, om de har känsla för smak. Men den riktigt eleganta och medvetna stilen är något som sägs gå i arv, helst i flera generationer bakåt. Därför kan stil knappast köpas för pengar.

Det noteras och kommenteras om någon har klädsel som inte passar vår smak. Om den är för ungdomlig, har fel färg eller mönster. Och vi har åsikter om någon är för långhårig – eller inte, klär i skägg – eller inte. Eller om glasögonen inte passar på näsan.

En lyckad svensk politiker ska helst se ut som folk gör mest. Det är viktigt att synas, men helst inte stick ut. Väljarna ska känna igen sig och kunna identifiera sig.

Boken ger rådet att en politiker aldrig ska bära helsvart. Ej heller vitt och att en kofta är alldeles för helylle. Och moderata valarbetare har en gång uppmanats att lämna slips och pärlhalsband hemma.

Kvinnor i politiken blir hårdare granskade än män när det gäller val av klädsel. Den får inte vara för utmanande. Man kan ha synpunkter och kritisera vad en kvinna har på sig, men sällan sägs det något om mannens kostym, skjorta eller slips.

Till sist… minns vi när korrekta Carl Bildt uppträdde på en gala i sin originella kavaj mönstrad med stora färgglada råttor. Då ville han vara en man av folket.

Annons
Annons
Annons
Annons