GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Jan G Andersson: Ledarkrönika: Riksdagens störste loser

Det var helt stilenligt att moderatledarens Ulf Kristerssons fyrpartikonstellation också förlorade mandatperiodens sista votering när till slut regeringssidans förslag vann att ge 1 000 kr till 660 000 sämst behandlade pensionärer som sannerligen behöver denna kassaförstärkning.
Jan G Andersson
Riksdagen • Publicerad 23 juni 2022 • Uppdaterad 24 juni 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Året var 1985 och folkpartiledaren Bengt Westerberg kunde dra på munnen efter att hans parti ökat med 30 mandat.
Året var 1985 och folkpartiledaren Bengt Westerberg kunde dra på munnen efter att hans parti ökat med 30 mandat.Foto: JAN COLLSIÖÖ

Kristersson är nämligen riksdagens störste loser som åter fick bita i sura äpplet. Han är rätt van vid det här laget.

Två gånger under mandatperioden har han försökt att bli statsminister, men aldrig fått riksdagens förtroende. Tre gånger har han försökt hindra en socialdemokrat att bli landets statsminister, men gått på pumpen.

Hur många socialdemokratiska statsråd han försökt avsätta är oklart, men försvarsminister Peter Hultqvist fick han inte på fall och försöket att avsätta inrikes- och integrationsminister Morgan Johansson sket sig för honom.

Reaktionen bland de moderata väljarna på att Kristersson hakade på Sverigedemokraternas initiativ att få riksdagen att avsätta Morgan Johansson var utomordentligt negativ och sympatierna för Kristerssons parti sjönk till de katastrofnivåer som ledde till att både Bo Lundgren och Anna Kinberg-Batra tvingades bort från partiledarposten.

Till och med i den annars så lojala moderatpressen var man utomordentlig kritisk mot partiledaren. Det är att gå med arslet före in i valrörelsen. Det är uppenbart att man i högerhydret i nationen är uppenbart missnöjd över att Kristersson inte tar täten i högergruppen utan mest flyter med.

Ett nytt hot håller samtidigt på att utmana moderatledaren. Det är det pånyttfödda Liberalerna med sin nye partiledare Johan Persson som bara på ett par månader fördubblat partiets sympatier.

”Det är uppenbart att man i högerhydret i nationen är uppenbart missnöjd över att Kristersson inte tar täten i högergruppen utan mest flyter med.”
Jan G Andersson

Minnesgoda kan erinra sig hur ett liberalt parti som ligger rätt i opinionen kan knäcka moderaternas borgerliga hegemoni. Ulf Adelsohn tvålades till av Bengt Westerberg 1985 och 2002 gjorde Moderaterna sitt sämsta val på över 30 år när Lars Leijonborg gjorde folkpartiet nästan lika stort som Moderaterna.

Så i valet efter sommaren kläms Kristersson mellan Sverigedemokraterna fulla av självförtroende och Liberalerna på väg uppåt.