GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Markus Alexandersson: Ledarkrönika: ”Romina Pourmokhtari heter hon”

Johan Pehrson imponerar inte. Nånstans.
Markus AlexanderssonSkicka e-post
Respekt • Publicerad 20 oktober 2022
Markus Alexandersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Hon har ett efternamn också.
Hon har ett efternamn också.Foto: Christine Olsson/TT

Efter att ha presenterat övriga statsråd med för- och efternamn fick Romina Pourmokhtari heta bara Romina

En skitsak? Inte alls.

Tänk dig att du är partiledare och inför presskåren och direktsänd tv ska presentera ditt partis ministrar. Skulle du förbereda dig? Skulle du göra vad du kunde för att minimera riskerna för fel?

Johan Pehrson gjorde uppenbarligen inte det.

”Vi kan med glädje leverera fem statsråd”, sa han och presenterade sedan Mats Persson, Lotta Edholm, sig själv och Paulina Brandberg innan det var dags för den femte ministern.

”Till miljö- och klimatminister så…eh…har vi…eh…Romina”.

”Romina”!?

Inget mer.

Det är förvisso inget vanligt namn i Örebrotrakten, men herrejisses….det finns ingen ursäkt eller förmildrande omständighet. Hur svårt kan det vara att kunna, komma ihåg och uttala efternamnet på ordföranden i sitt ungdomsförbund och en av partiets fem ministrar? Han kunde ju ha en fusklapp, som han hade för att få till skämtet om herrlandslaget i fotboll.

Ibland tjänstgör jag som speaker vid fotbollsmatcher på Svarta Led i Sölvesborg. Inför matchen läser jag noga igenom namnen på spelarna så att jag inte ska staka mig eller säga helt fel.

Det handlar helt enkelt om respekt.

Om jag kan anstränga mig för en division 3-match i fotboll borde Johan Pehrson kunna göra det på en välplanerad presskonferens.

Eller är det så enkelt att Johan Pehrson inte har så lätt att uttrycka sig och allmänt har svårt med språket? Eller har det att göra med att Pourmokhtari är såväl ung som kvinna och med ett ”osvenskt” efternamn? Eller att Pehrson är man och van att komma undan med att vara lite ”charmigt slarvig”?

Jag tror det är en kombination.

Det är även väl känt att kvinnor till skillnad mot män oftare tilltalas med bara förnamn, det gäller såväl inom politik som i idrott och på skolgården. Jag hör tonårspojkar i min närhet kalla varandra vid efternamn men aldrig flickor göra detsamma. Genom språket skapar vi och upprätthåller skillnader som betyder något. Att helt undvika att uttala ett icke-traditionellt svenskt efternamn - eller att kommentera hur svårt det är - är därför förminskande och det måste vara tröttsamt att ständigt råka ut för det.

Romina Pourmokhtari fick annars mest uppmärksamhet för hur hon kritiserat regeringsuppgörelsen och skulle vägra rösta för delar av den, hon skulle rentav arbetsvägra.

Att Johan Pehrson utnämnde henne i regeringen har tolkats som köp av lojalitet.

Kanske gjorde Pehrson som han gjorde för att trycka till och förminska henne.

Eller vad ska man egentligen tro?