Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Daniel Deleuran: Ledarkrönika: Sänk lönerna, säger högern

Jag snubblade över den nya nättidningen Bulletins podd, Radio Bulletin med Ivar Arpi i spetsen. Ivar Arpi var tidigare ledarskribent på Svenska Dagbladet.
Daniel Deleuran
Publicerad 6 januari 2021
Daniel Deleuran
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Högern vill sänka allas löner genom att sänka lägstalönerna, argumenterar skribenten. På bild: Cykelbud, sällan välbetalda.
Högern vill sänka allas löner genom att sänka lägstalönerna, argumenterar skribenten. På bild: Cykelbud, sällan välbetalda.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bulletin har lyckats snärja in några av de mest framstående debattörerna på högerkanten av svensk debatt. Alice Teodorescu Måve, Lars Lejonborg för att nämna några.

Poddavsnittet handlade om Sveriges Coronastrategi. Innehållsmässigt så måste jag ändå säga att det var god kvalitet, gästerna var bildade och vågade svänga ut.

Annons

Ivar Arpi lyckades några minuter in i samtalet belysa Bulletins politiska agenda och ställning då han frågade sina gäster om Sveriges lägsta löner är för höga. Detta för att Stefan Löfven och Morgan Johansson hade setts ute i affärer under julhelgerna.

Ivar Arpi menade på att de nödvändigtvis inte borde ha behövt gå till affären själva utan istället anställt en springpojke. Uppenbarligen för svältlön.

Är det ett sådant samhälle som Bulletin önskar återinföra i Sverige? Ett samhälle där de svagaste återigen får konkurrera emellan varandra för att kunna mätta sina barn.

”Sveriges lägstalöner har länge varit ett rött skynke för borgerligheten.”
Daniel Deleuran

Sveriges lägstalöner har länge varit ett rött skynke för borgerligheten. Med argumentation som att trösklarna till de så kallade enkla jobben skulle minska om bara ingångslönerna skulle vara lägre. Som genom magi så skulle nya arbeten uppstå ifall bara lägstalönerna sänks.

Arbetsgivarna skulle öppna upp plånboken för tjänster som redan rationaliserats bort och de riktigt högavlönade skulle anställa personal till att utföra sina triviala och monotona hushållsuppgifter. Som om det inte räckte med Rut - rotavdrag och arbetsmarknadsanställningar för att täcka dessa potentiella behov.

Jag kan inte säga att min umgängeskrets kryllar av välbeställda herrar och damer som önskar anställa personal för att handla deras mat eller gå andra små ärenden. De kanske har detta behov.

Jag träffar dock dagligen olika arbetsgivare. Stora som små. Ingen har någonsin uttryckt ett behov av att överanställa personal enbart för att kostnaden skulle minska.

Arbetsgivare är av naturen och behovet ett kalkylerande släkte som försöker få sin verksamhet att bedrivas så billigt som möjligt för att ge bäst avkastning och anställer inte gärna personal för arbetsuppgifter som sedan länge rationaliserats bort. Så varför envisas fortfarande högern med detta resonemang? Enkelt uttryckt för att sänka alla löntagares löner.

Annons
Annons
Annons
Annons