GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ida Larsson: Ledarkrönika: Svetsar'n ska kunna vara statsminister

Så var dagen kommen då Stefan Löfven har lämnat in om att bli entledigad som statsminister.
Ida LarssonSkicka e-post
Publicerad 15 november 2021
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Är det förre partiledaren och statsministern Stefan Löfven?
Är det förre partiledaren och statsministern Stefan Löfven?Foto: Claudio Bresciani / TT

Jag har stor respekt för Stefan. Han har under sju svåra år varit statsminister för ett land som befunnit sig i flera kriser. Han har utsatts för prövningar ingen annan statsminister har. Terrordåd, alla misstroendeförklaringar, osäkert regeringsunderlag som förändrats under tiden och så en pandemi med allt den kom med.

Det finns absolut befogad kritik att rikta mot Stefan och hans regering, precis som det finns med alla statsministrar och deras regeringar. Allt annat vore märkligt. Men Stefan har blivit riktigt hårt angripen med hot och hat. Hatet som byggts upp emot honom i det här landet är något jag inte skådat innan.

Ofta har det dessutom varit direkta angrepp på hans person, hans bakgrund eller hans utseende. Kritisera sakfrågor, kritisera politiken som förs och besluten som fattas – men att gå på någon som person är inte försvarbart.

Det är ändå fascinerande att det har provocerat ett så pass utvecklat land som Sverige under 2020-talet att en vanlig människa valdes till den högsta posten i vårt land.

”Människors tankar om klass har visat sig tydligt under Stefans tid. När man inte haft något kvar att säga har man hånat honom för att han är en svetsare eller ett fosterhemsbarn från början.”
Ida Larsson

Människors tankar om klass har visat sig tydligt under Stefans tid. När man inte haft något kvar att säga har man hånat honom för att han är en svetsare eller ett fosterhemsbarn från början. Det visar på att vi har en bit kvar på vägen att vandra. Först när tröskeln mellan politiker och vanliga människor är borta kan vi komma åt politikerföraktet.

Det som gör mig glad och extra stolt är att när han nu avgår vänder han den kritik som riktats mot hans bakgrund till något bra. Svetsaren ska ha det lika bra som statsministern. Han visar alla oss som kommer från arbetarklass eller tuffa barndomar att det inte behöver spela någon roll vart man kommer ifrån eller hur mycket pengar ens föräldrar har. Samhället ska finnas där och ge varje människa möjlighet att nå sin fulla potential.

Hans röda tråd har hela tiden varit kampen för det jämlika människovärdet. Han har stått orubblig emot rasism, antidemokrater och antisemiter. Det har han gjort i en tid då nationalismen tagit mark i många länder runt om i världen, även i vårt egna. Aldrig har vi socialdemokrater behövt fundera på om han kommer ge med sig till slut - vi har kunnat lita på att han aldrig kommer leda oss in på den vägen.

För den gärningen och allt annat han har gjort för vårt land har han min största respekt.