Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sofia Hvittfeldt: Ledarkrönika: Ta med husdjuret till skyddsrummet!

Det finns 21 985 hundar och 7238 katter i Blekinge enligt Jordbruksverkets register. Om Sverige skulle hamna i krig, vad skulle då hända med alla dem?
Sofia HvittfeldtSkicka e-post
Om kriget kommer • Publicerad 18 september 2023
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Jag vill också följa med till skyddsrummet ...
Jag vill också följa med till skyddsrummet ...

Det går att läsa på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) hemsida att skulle Sverige hamna i krig och vi nödgas bege oss till skyddsrum för att söka skydd ska vi lämna våra husdjur ensamma i hemmet. MSB vill dock inte vara helt hjärtlösa. De instruerar oss att lämna tillräckligt med mat och vatten framme och menar att våra husdjur då “har goda förutsättningar att klara sig på egen hand”.

En allvarligt menad fråga: Har personen på MSB som kommit på denna lösning någonsin haft ett husdjur? Min hund hade troligen inte slutat äta förrän han blivit illamående och spytt eller maten som stått framme varit slut. Eller så hade han av rädsla för allt som händer utanför inte velat äta.

Annons

MSB verkar beklagligt nog har glömt djurskyddslagen som gör gällande att “djur av tamdjursart får inte överges”. Har du ett husdjur ska den inte lämnas ensam en längre tid. Oavsett vad som händer har husdjuren fortfarande ett behov av och en rätt till omsorg, kärlek, trygghet och säkerhet. Vårt ansvar för djurets välfärd upphör inte vid krig eller kriser. Det finns också föreskrifter och allmänna råd från Jordbruksverket, bland annat ska hundar och katter ha tillsyn minst två gånger om dagen.

Hundpsykologen David Selin har engagerat sig i denna fråga och skickade mejl till MSB och frågade vad deras förbud mot husdjur i skyddsrum har för laglig basis. Svaret bestod av en rad skräckscenarier där allergiker utvecklar astma och dör, gravida vadar runt i bakteriefylltbajs och barn skulle bli sönderbitna och sönderklösta.

”Det riktiga svaret är att det finns inget lagligt stöd för förbudet mot husdjur i skyddsrum. Om du tar med dig ditt husdjur till skyddsrummet kommer du alltså inte råka ut för en påföljd.”
Sofia Hvittfeldt

Det riktiga svaret är att det finns inget lagligt stöd för förbudet mot husdjur i skyddsrum. Om du tar med dig ditt husdjur till skyddsrummet kommer du alltså inte råka ut för en påföljd. Du har dock en skyldighet att bereda plats åt någon som behöver skydd, så ditt husdjur kan inte ta upp en människas plats i skyddsrummet.

Innan någon indignerat börjar vråla att det skulle vara att offra pälsallergikerna på djurrättens altare att tillåta husdjur i skyddsrum vill jag påpeka att allergiker och husdjuren kan vara i separata skyddsrum.

Det borde vara uppenbart för MSB att de måste uppdatera sina riktlinjer och anpassa sig till verkligheten att många av oss inte kommer lämna våra husdjur vind för våg om kriget kommer och att även fyrbenta familjemedlemmar ska ha skydd.

Annons
Annons
Annons
Annons