Ledarkrönika: Ta missnöjet på allvar
Boken är skriven av Lisa Pelling och Johanna Lindell och i boken finns flera riktigt intressanta aspekter väl värda en seriös diskussion.
Socialdemokratin och stora delar av övriga vänstern har tyvärr under rätt lång tid försummat att på allvar ta tag i detta utanförskap och missnöje men som sedan en tid tillbaka framförallt har uppmärksammats av forskare, författare och särskilt nationalkonservativt inriktade grupper och partier som högerpopulistiska Sverigedemokraterna.
I de snävare socialdemokratiska kretsarna har rötterna till utanförskapets missnöje med utvecklingen i Sverige antingen förnekats eller bortförklarats utan en mera seriös analys. Och just det har i gengäld högerpopulistiska SD på olika sätt kunna exploatera och gradvis bygga ut ett allt större politiskt och väljarmässigt stöd på.
”I de snävare socialdemokratiska kretsarna har rötterna till utanförskapets missnöje med utvecklingen i Sverige antingen förnekats eller bortförklarats utan en mera seriös analys.”Robert Björkenwall
Också bland tidigare traditionella arbetarväljare i olika delar av Sverige och särskilt där man inte haft marknadskrafterna i ryggen och många jobb har gått förlorade. Den försummelsen från arbetarrörelsens sida har opinions- och väljarmässigt varit en utmärkt jordmån för SD (17-18 %) att exploatera och bygga en gradvis allt starkare populistisk missnöjesplattform på.
Så bra då att detta missnöjes verkliga problem nu fångas upp i denna bok, baserat på drygt 300 intervjuer, bland annat i Ronneby. Författarna pratar med människor som de råkar träffa på ute i de glesbygder, förorter och småorter de besöker. Intervjuorter utvalda utifrån hur hög frekvensen av missnöje är och då mätt i röstresultat för just SD.
Människorna de då möter är i hög grad missnöjda med sådant som för hög invandring, dålig integration, hög kriminalitet och i största allmänhet med sakernas tillstånd för dem själva och för platsen där de bor.
I boken förs en klok och prövande diskussion som på många sätt är uppfriskande och väl värd vidare analys och politisk prövning. Och lärdomar att dra för socialdemokratin, därest man tar missnöjets rötter på allvar och försöker utforma en politik som också fångar in dessa missnöjets röster och frustration över utvecklingen och den växande tu- och isärdragningen av Sverige.
Det är dags för Socialdemokraterna att och börja mejsla ut en reformagenda som gör att fler säger: Nu är Socialdemokraterna på rätt väg!
Robert Björkenwall, frilansjournalist