Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Christina Mångård: Ledarkrönika: Vad livet är orättvist

Det är stora könsskillnader om det är en man eller en kvinna som drabbas av hjärtinfarkt.
Christina MångårdSkicka e-post
Publicerad 25 september 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
STOCKHOLM 20230525
En kvinna har smärta i bröstet.
Foto: Jessica Gow / TT / kod 10070
STOCKHOLM 20230525 En kvinna har smärta i bröstet. Foto: Jessica Gow / TT / kod 10070Foto: Jessica Gow/TT

En kvinna lever mycket kortare tid efter en infarkt jämfört med en man. Detta har svenska forskare kommit fram till i en helt ny studie. Resultatet visar rent krasst att män kan leva nästan dubbelt så lång tid efter insjuknandet.

Under trettio års tid har de studerat hur det har gått för flera tusen människor här i landet som har insjuknat i sin första hjärtinfarkt.

Annons

Vad livet är orättvist. Män klarar sig helt enkelt längre. Det kan handla om så självklara saker som den behandling som ges i sjukvården. Fler män insjuknar men det är fler kvinnor än män som avlider i sin första hjärtinfarkt.

”Vad livet är orättvist. Män klarar sig helt enkelt längre. Det kan handla om så självklara saker som den behandling som ges i sjukvården. Fler män insjuknar men det är fler kvinnor än män som avlider i sin första hjärtinfarkt.”
Christina Mångård

Och så ser det ut i hela landet. Många dödsfall skulle kunna förhindras om vården hade varit mer jämställd. Forskningen är bristfällig när det gäller kvinnor och hjärtinfarkt. Hjärtsjukdomar är vår tids stora folksjukdom och den vanligaste dödsorsaken för både kvinnor och män.

Det är större risk för en kvinna att drabbas av hjärtinfarkt än av bröstcancer.

Varje dag dör femtiofem kvinnor i Sverige av någon hjärt- och kärlsjukdom och det är hos yngre kvinnor som dödligheten ökar. Många liv hade kunnat räddas om kunskapen och informationen om kvinnliga hjärtsjukdomar hade varit bättre. Om kvinnor lärt sig känna igen varningssignalerna och sökt vård tidigare.

Forskning på hjärtsjukdomar har gjorts och görs ofta på män trots att symtomen kan vara helt olika. Den hjärtinfarkt som drabbar en kvinna kan se annorlunda ut.

Och kvinnor måste lära sig inse allvaret när de känner att hjärtat börjar svikta.

Felet kan vara att de inte vill göra någon stor sak av sina krämpor. Ber någon köra dem till sjukhuset i stället för att ta en ambulans när varje minut räknas om livet ska kunna räddas. Då är risken att dö stor.

Mäns och kvinnors kroppar är olika och reagerar inte alltid på samma sätt på mediciner och behandlingar. Forskning om kvinnohjärtat är fortfarande försummad. Det är illa om dagens hjärtmediciner bygger på erfarenheter kring mäns hjärtan.

Kvinnor har ett mindre och lättare hjärta och kranskärlen är tunnare än mäns. För att kunna rädda livet på fler kvinnor är det självklart att det måste forskas mer om hur kvinnohjärtan fungerar.

Till sist… får kvinnor mer sällan behandlingar som kranskärlsingrepp, blodförtunnande medicin eller får blodtrycks- och blodfettsänkande behandling.

Annons
Annons
Annons
Annons