Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lars Ohly: Ledarkrönika: Vandel särskilt uppseendeväckande

Bristande integration har varit utgångspunkten för många debatter och utspel i valrörelsen.
Lars Ohly
Integration • Publicerad 19 oktober 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Vad menar de med ”vandel”?
Vad menar de med ”vandel”?Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det är lätt att konstatera att segregationen ökat sett över tid. Skolor är inte längre samlingsplatsen för elever med olika bakgrund i den utsträckning de var förut. Numera skiljs elever åt efter föräldrars utbildningsnivå och inkomst.

Där människor med olika social status tidigare bodde grannar har utförsäljningen av hyresrätter lett till att stadsdelar nu i mycket större utsträckning kan delas in i rika och fattiga. Och denna uppdelning har ett tydligt etniskt innehåll.

Annons

Enligt statistiska centralbyrån, SCB, levde drygt 3 procent av alla i Sverige som är 16 år och äldre i materiell och social fattigdom under 2021. Det motsvarar ungefär 300 000 personer. Men det är nästan sju gånger vanligare med fattigdom bland utrikesfödda än bland inrikesfödda. Skillnaderna i materiell standard mellan dessa grupper är de största i hela EU.

För att bryta segregationen borde det därför vara en uppgift för politiken att minska klyftorna, både i samhället i stort och mellan etniska grupper. Men de partier som nu vunnit val och som talat mycket om integrationens brister väljer en annan väg. De föreslår att välfärd, försäkringar och rättigheter ska fördelas till infödda svenskar först och sedan, eventuellt, om människor ”kvalificerat sig” kan andra komma ifråga för att få del av sjukvård och föräldraledighet.

All forskning visar att integrationsmöjligheterna ökar för den som känner sig välkommen och trygg. Men den blåbruna majoriteten har bestämt att permanent uppehållstillstånd ska tas bort vilket naturligtvis ökar otryggheten. Möjligheterna att förenas med sina närmaste (barn, föräldrar, make/maka) ska nästan helt försvinna. Politiken för människor på flykt utgår ifrån att det ska bli så svårt som möjligt att hålla ihop familjer.

Dessutom ska angiverisamhället bli verklighet – ni vet, det där som var bland det värsta med stater som DDR. Vi ska alla hålla ögonen öppna och anmäla oegentligheter bland grannar eller människor vi känner. En behandlande läkare ska tvingas anmäla till Migrationsverket om en sjuk person brister i vandel eller borde utvisas av annat godtyckligt skäl som SD hittat på.

Just det där med vandel är särskilt uppseendeväckande. Det handlar alltså inte om brottslighet, för då finns ju redan idag möjligheten för domstolar att döma till utvisning. Nej, det handlar om personers uppförande och livsstil. I avtalet nämns bland annat ”regelefterlevnad”, ”prostitution” och ”missbruk” som grund för utvisning med anledning av ”bristande vandel”.

Sverige ska alltså utvisa sjuka människor, kvinnor utsatta för människohandel och den som enligt de blåbruna inte beter sig som högern önskar. Liknande regler infördes på 30-talet i Tyskland mot dem som då var oönskade, till exempel judar och romer.

Dessa förslag kommer om de blir verklighet att omöjliggöra integration i det svenska samhället. Och det är nog egentligen just det som är meningen. Utlänningar ska bete sig som Jimmie Åkesson vill annars ska de aldrig tro att de någonsin kan bli svenskar.

”Utlänningar ska bete sig som Jimmie Åkesson vill annars ska de aldrig tro att de någonsin kan bli svenskar.”
Lars Ohly

Ungefär var femte människa i det här landet har utländsk bakgrund. De ska nu behöva ställa sig frågan om de verkligen hör hemma här.

Det är detta som är det skamligaste och mest auktoritära av alla dåliga förslag i Tidö-avtalet.

Lasse Ohly

Annons
Annons
Annons
Annons