GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Stig-Björn Ljunggren: Ledarkrönika: Vänsterpartiets hemläxa

Det finns ett protokoll 1A för att angripa vänsterpartiet som ibland är mycket frestande att använda.
Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Publicerad torsdag 16:00
Stig-Björn Ljunggren
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. politiska etikett är .
Vänsterpartister delar ut tusenlappar till pensionärer!
Vänsterpartister delar ut tusenlappar till pensionärer!

Den första punkten är förstås att de inte varit ett vad vi vanligtvis menar med demokratiskt parti. De har varit sovjetdiktaturens rövslickare.

Ser vi tillbaka i historien så har vänsterpartiet en bakgrund som lätt kan tävla med Sverigedemokraternas grumliga ursprung.

Det är också därför som vänsterpartister haft säkerhetspolisen i hälarna, medlemskap har registrerats och deras medlemmar understundom fått sparken, fängslats eller förbjudits sprida sina tidningar.

Precis som med moderaterna, vars rösträttsmotstånd inte fallit i glömska, så har sossar alltid kunnat väsa ”Moskva!” i trängda lägen. Och vänsterpartisten inte kunnat göra annat än, precis som moderaten, se ledsen ut när historien gör sig påmind.

En hemläxa för vänsterpartiet har därför varit att de borde ge tusan i att leka med elden i parlamentet - utan se till att sona sina försyndelser genom att vara timida och kreativa.

De har, trots allt, lyckats rätt väl med detta. En viss försoning har åstadkommits. När de under de gångna dagarna tangerat anständighetsgränsen har det inte varit för att de är leninister, utan bara obetänksamma.

”Pensionerna måste rättas till. Men det måste ske på ett sätt som gör att ett sammanhållet system inte äventyras. Där har vänsterpartiet en annan hemläxa att göra.”
Stig-Björn Ljunggren

Den andra angreppspunkten mot vänsterpartiet är att de är utopiska Jesusfigurer som vill vara alla goda gåvors givare. Medan Jesus trollade fram maten så vill vänsterpartiet att de rika ska pröjsa för kalaset.

Och som vi skrev i gårdagens ledare svajar deras generösa utopiska ambitioner betänkligt när de ska sätta tänderna i verkligheten.

Först: 700 000 pensionärer ska få en tusenlapp mer i månaden!

Sedan: De sämst ställda av pensionärerna ska få upp mot en tusenlapp …

Det är helt enkelt så, att deras Jesusideal gjort att de inte förstår att vårt välfärdssystem bygger på att folk arbetar, betalar skatt och sedan får tillbaka vad de behöver, och ofta i proportion till hur mycket de betalat in.

Pensioner är inte ett bidrag av en Jesusinfluerad stat, utan en uppskjuten lön.

Att därför göra politiska ingrepp där de som avstått från lön för att få pension får lyfta lika mycket som de som inte avstått från lön, kan få många att känna det som orättvist. Och riskerar att folk vänder det gemensamma trygghetssystemet ryggen.

Således. Pensionerna måste rättas till. Men det måste ske på ett sätt som gör att ett sammanhållet system inte äventyras. Där har vänsterpartiet en annan hemläxa att göra.