GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledarkrönika: Varför gör Cissi Wallin avbön?

Medieprofilen Cissi Wallin skrev nyligen en krönika i Expressen under rubriken “Publiken kräver raseri – jag föll för pressen”.
Cissi Wallin, medieprofil som gör avbön. Varför då?
Cissi Wallin, medieprofil som gör avbön. Varför då?
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Hennes text ska ses som någon slags avbön för hennes tidigare liv och agerande på sociala medier. Wallin själv skriver att det har blivit lukrativt att vara feministisk profil på internet, där har hon säkert en poäng. Och det är problematiskt.

Det är problematiskt för att den feministiska kampen är liiite för viktig för att reducerad till diverse drev på sociala medier. Hon var en de högsta rösterna under #metoo-hösten och hon har fått sota för det efteråt. Hon blev dömd för förtal och exkluderad i olika sammanhang.

Jag har själv följt utvecklingen av den feministiska kampen på olika håll och kanter under hela mitt vuxna liv. Läst och lyssnat på böcker, sett filmer och dokumentärer, engagerat mig i nya lagförslag och politiska reformer, debatterat på skolor, i möteslokaler och på sociala medier. Det sistnämnda har jag förvisso tröttnat på. Inte för att det är oviktigt utan för att det helt enkelt inte är värt alla konsekvenser det för med sig.

Personligen tycker jag inte alls om den mentalitet som idag råder på sociala medier. Det blir nästan som minerad mark där ett litet snedsteg kan explodera till en storm som du aldrig kan rida ut. Å ena sidan kan du hamna i skottlinjen för de arga ”stolta svenska männen” som hatar allt och alla som driver feministiska frågor. Å andra sidan kan du bli misstänkliggjord, förlöjligad och ifrågasatt om du inte följer strömmen, inte gillar de “rätta” inläggen eller hakar på dreven. Sociala medier har nästan blivit som en krigszon.

Ja, kampen för jämställdhet kan ofta liknas vid ett krig. Ett krig där människor faktiskt dör. Det patriarkala samhället dödar människor, såväl män som kvinnor. Men alla krig kräver också att man noggrant väljer sina strider. Det är nämligen omöjligt att vinna precis alla.

Jag vet inte om jag har blivit gammal eller bara allmänt trött på det går så långsamt men idag kan jag erkänna att jag faktiskt inte orkar ta VARENDA liten fajt på internet, det orkade jag alltid förr. Jag har insett att det är skillnad på att HA rätt och att FÅ rätt. Det är sociala medier ett utmärkt bevis på.

Wallin skriver att publiken kräver raseri och det har hon nog rätt i. Det märker även jag som skribent på en mindre lokaltidning. Raseri och ilska säljer. Jag har själv upplevt kicken man kan få av att en text får tusentals likes och delningar. Det får ofta texter som är skrivna ur ett svart eller vitt perspektiv.

"Jag har själv upplevt kicken man kan få av att en text får tusentals likes och delningar. "

Jag vet hur enkelt det är plocka de lågt hängande frukterna och få mycket respons på sociala medier. Grå mellanmjölk säljer inte. För att lyckas sälja mellanmjölk måste du först ha en bred plattform. Det hade Cissi Wallin lyckats med men kanske blev hon fartblind under tiden. Varför denna avbön? Är det för att få komma in i värmen igen?

Läs mer