GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Lennart Nordfors: Ledarkrönika: Vid 2 grader blir det grymmare

Semester i södra Frankrike med extremhetta. Vattenbristen är så stor, att kranarna står torra i många delar av landet.
Lennart Nordfors
Valet och klimatet • Publicerad 9 augusti 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Ännu finns det vatten hos oss, men i Frankrike står kranar torra. Detta på grund av klimatkrisen.
Ännu finns det vatten hos oss, men i Frankrike står kranar torra. Detta på grund av klimatkrisen.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Extremvärmen påverkar också havet, utanför Nice har man uppmätt över 30 grader i vattnet. Hela ekosystemet riskerar rubbas; djur och växter hänger inte med.

I år är det södra Europa. Men sommaren 2018 visar att klimatförändringen också drabbar Sverige.

Vart är vi egentligen på väg? Vi talar om den framtid som dagens lågstadiebarn kommer att uppleva. De kommer ju att vara äldre pensionärer vid nästa sekelskifte.

Den internationellt ansedda tidskriften The Economist presenterade i våras en sammanställning av forskarnas scenarier vid olika grader av global uppvärmning.

Allt färre tror att världen kommer att lyckas uppnå 1,5-gradersmålet, vi har helt enkelt för kort om tid. Men redan vid den punkten är förändringarna stora. Risken för värmeböljor ökar nästan sexfalt. Havsnivåerna ökar 40 – 80 cm. Tillräckligt för att dränka Maldiverna och andra öriken.

Vid 2 grader blir det än grymmare. Naturen börjar ta stryk på allvar. Livsmiljöer för en femtedel av insektsarterna, 16% av växterna och 8% av ryggradsdjuren försvinner. 400 miljoner fler människor kommer att leva i regioner med extrem hetta. Och i nästa steg, över 2 grader, blir risken för plötsliga språng, som att Golfströmmen påverkas, påtaglig.

Om alla länder uppfyller sina utfästelser från de globala klimatkonferenserna kommer världen att landa på en ökad temperatur om 2.3-2,4 grader, säger forskningen.

Vi talar om en tillvaro för våra barn som är så förändrad, att den är svår att ta till sig.

Väl hemma i Sverige. Valrörelse. Inte heller i år verkar klimatfrågan ligga särskilt högt på dagordningen. Den debatt som trots allt förs påminner närmast om favorit i repris från kärnkraftsomröstningen 1980.

Om något har debatten rört sig bakåt på senare tid. Kärnkraft ställs mot vindkraft trots att båda behövs. Och från både höger och vänster påstår man nu att det är ”industrin” eller ”politiken” som ska ställa om – inte vi vanliga människor.

”Och från både höger och vänster påstår man nu att det är 'industrin' eller 'politiken' som ska ställa om – inte vi vanliga människor.”
Lennart Nordfors

Som om omställningen inte skulle kännas! Sant är att enbart livsstilsförändringar inte är tillräckligt. Trots att vi t ex slutade flyga under pandemin minskade utsläppen vara marginellt. Men att införa ny miljövänligt teknik i stor skala och skrota den miljöfarliga innan dess tekniska livslängd uppnåtts innebär kostnader som på ett eller annat sätt kommer att bäras av vanliga människor.

Politikens uppgift måste vara att förbereda oss på vad som krävs. Inte att, som nu, taktisera och förminska det som måste stå för dörren.