GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Christina Mångård: Ledarkrönika: Vinstjakt het potatis

De roffade åt sig allt som var av värde och som kom i deras väg. Till och med erövrade de markområden.
Christina MångårdSkicka e-post
Publicerad 15 november 2021
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Våra gamla förfäder vikingarna gjorde stora förtjänster när de var ute på sina seglatser i världen. Snabbt och ljudlöst gled de stora flatbottnade skeppen in vid kusten där de la till och smög i land. Där plundrade de folket och stal deras ägodelar. Så seglade de glada och lyckliga hem igen med alla sina skatter. Sådana var dom, våra mycket råa och barbariska förfäder.

Sedan urminnes tider har det alltid funnits människor som har utnyttjat andra för att på så sätt tillskansa sig ett eget kapital för att kunna leva gott. Andra har fått arbeta och producera åt dem. I alla kulturer har det funnits herrar, de har ofta varit män, som på detta sätt har samlat på sig stora förmögenheter på andras bekostnad. Och ibland har det varit fiffel och båg.

Det ser likadant ut idag, men sätten att tjäna pengarna på har blivit så många fler. Bolag som kan ge direktörerna så stora vinster att de måste skeppa pengarna till utländska skatteparadis bara för att komma undan med att betala skatt i Sverige.

Tycker vi att det ska vara tillåtet eller vill vi begränsa vinstjakten i välfärden? Det är en fråga som är en het potatis i politiken. Här i landet jobbar det närmare 300 000 människor inom denna privata sektor, inom skola, vård och omsorg. Närmare hälften av landets alla vårdcentraler är privata. Och det går sådär 400 000 barn som är elever i friskolor och små barn i fristående förskolor.

”Närmare hälften av landets alla vårdcentraler är privata. Och det går sådär 400 000 barn som är elever i friskolor och små barn i fristående förskolor.”
Christina Mångård

Det är alltså hundratusentals människor som har valt något av dessa privata alternativ för sig eller för sina barn och tycker det är bra. Och det är tusentals privata aktörer i Sverige som driver en verksamhet inom någon av dessa branscher. Alla kan omöjligt gå med vinst, men många företagare gör det och kan leva gott på denna affärsidé.

Tänk att ägarnas vinster i dessa fall är pengar från våra skattemedel. Vinster som i stället kunde återinvesteras och som självklart borde användas till att förbättra verksamheten. Göra skolan bättre med mindre klasser och fler lärare, bemanna med fler sjuksköterskor och läkare på vårdcentralerna för dem som är sjuka och göra äldreboendet bättre och tryggare för de gamla människorna som har det som sitt sista hem.

Till sist… kan dessa privata bolag göra stora vinster även om den verksamhet de bedriver är under all kritik.