GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ayman Fares: Ledarkrönika: Ygeman visar vägen

Den 31 juli publicerade DN en intervju med Anders Ygeman, i intervjun framkom att Ygeman öppnar upp för en etnisk gräns om 50 % i utsatta områden.
Ayman FaresSkicka e-post
Vända på stenar • Publicerad 5 augusti 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Anders Ygeman, visar vägen för socialdemokraterna.
Anders Ygeman, visar vägen för socialdemokraterna.Foto: Stig-Björn Ljunggren

Förslaget är tydligt inspirerad av Danmark där de danska socialdemokrater har liknande gräns och bekämpar de så kallade ‘’parallellsamfund’’, vilket kan liknas med de svenska ‘’utsatta områden’’. Den danska S-regeringen har gett myndigheter befogenheter att bestämma och styra demografin i olika bostadsområden, detta som ett sätt att minska segregationen och således sänka tröskeln för integration.

”I Danmark har integrationspolitiken varit föremål för debatt på ett annorlunda sätt än Sverige, frågan har helt enkelt inte behandlats med samma nervositet som i Sverige. Och vad vi ser nu är hur svenska socialdemokrater försöker ta lärdomar av Danmark. ”
Ayman Fares

I Danmark har integrationspolitiken varit föremål för debatt på ett annorlunda sätt än Sverige, frågan har helt enkelt inte behandlats med samma nervositet som i Sverige. Och vad vi ser nu är hur svenska socialdemokrater försöker ta lärdomar av Danmark.

Men med detta sagt ska samtliga förslag bli föremål för kritik, så vad säga om Ygemans förslag att försöka ha en maxgräns om 50 % för människor med utomnordisk bakgrund i områden?

Det går förstås ha principiella invändningar. Ska staten verkligen intressera sig för etnisk bakgrund? Och ska staten inblanda sig i den demografiska utvecklingen i sådan detalj? Hade jag fått dessa frågor till mig för 3 - 4 år sedan hade jag säkerligen betraktat frågan som en flört med främlingsfientliga krafter. En principiell invändning är att den etniska bakgrunden inte ska påverka var du kan bo. Social ingenjörskonst hade jag tidigare betraktat som förödande medan jag numera inser hur nödvändigt det är.

När det kommer till att bekämpa segregationen bör nästintill alla medel övervägas noggrant. Om det visar sig att förslaget Ygeman resonerar kring kan minska på segregationen och förenkla integrationen så bör detta överordnas den principiella invändningar. Vi har helt enkelt hamnat i en extrem situation som politikerna hade kunnat förhindra, men i en sådan extrem situation, i termer av att människor inte integreras, så måste åtgärder vidtas. Extrema situationer kräver helt enkelt extremt ovanliga åtgärder.

Är inte staten redo att ta till medel för att separera människor och så kommer marknaden göra det ändå, vad vi vet är att samhället är mer segregerat idag än vad den kan bli om vi tillåter oss lära av danska socialdemokrater.

Vad vi nu ser är en anpassning från svenska socialdemokrater till de danska socialdemokraterna. Hade migrationspolitiken varit mer styrd och reglerad i en stramare riktning så hade vi inte behövt hamnar här. Men nu är vi här, och ansvaret delar Socialdemokraterna och Moderaterna lika. Det viktigaste nu är att bekämpa segregationen - vi behöver därför vända på varje sten. Ygemans förslag indikerar var socialdemokratin ska gå.