Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lars Ohly: Ledarkrönikan: Högerregeringen - SD har veto

Regeringen lever med att varje förslag, varje idé, varje beslut fortsättningsvis behöver Sverigedemokraternas godkännande för att kunna genomföras.
Lars Ohly
Vetorätt • Publicerad 17 november 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Vetorätt.
Vetorätt.Foto: Christine Olsson/TT

Det har blivit väldigt tydligt de senaste veckorna när ministrar haft mage att ifrågasätta det lämpliga – eller möjliga – i att genomföra några av slottsavtalets skrivningar.

Först var det justitieminister Gunnar Strömmer som uttalade sig om en punkt i avtalet: Möjligheten att utvisa utländska medborgare på grund av ”bristande vandel”. I avtalet nämns som prostitution, missbruk eller att man ”i handling missaktar befolkningen” som exempel på bristande vandel. Strömmer gjorde klart att det inte alls är säkert att allt detta verkligen kan bli skäl för utvisning.

Annons

En utredning ska tillsättas, sa Strömmer och fortsatte med att säga att av avtalets skrivningar ”skulle jag gissa att en del kommer överleva en sådan utredning, andra kanske inte gör det”.

Även sjukvårdsministern Acko Ankarberg Johansson (KD) ha ifrågasatt ett av de kontroversiella förslagen i Tidö-avtalet. Hon menade att det inte finns några lagliga möjligheter att ta bort rätten till tolkstöd i den svenska sjukvården.

– Det skulle strida mot flera skarpa lagar om patientsäkerhet och en jämlik vård. Patientsäkerheten är en grundbult i vården och utifrån befintliga lagar kan knappast utredningen komma med ett sådant förslag, sa Acko Ankarberg Johansson.

Rimliga invändningar kan man tycka. Men det höll inte SD med om. Avtalet är deras, de har fått igenom hela sin politik på områdena rättspolitik och migration och de är inte beredda att avstå från någon del av avtalet. En företrädare för SD sa att ”det är viktigt att regeringen förstår att det är ett bindande avtal” och en annan att avtalet inte är ett ”smörgåsbord som man kan titta lite på och inspireras av”.

Enligt SD har markerandet också haft avsedd effekt och man säger sig ha fått lugnande besked från regeringen om att den står upp för alla delar i Tidöavtalet.

”Och så kommer det vara framöver. Om någonting ska ändras i slottsavtalet har SD vetorätt.”
Lars Ohly

Och så kommer det vara framöver. Om någonting ska ändras i slottsavtalet har SD vetorätt. Om något regeringsförslag inte faller Sverigedemokraterna på läppen så ryker det. En sån maktposition har aldrig förr ett parti haft utan att sitta med i regeringen.

Det är detta som fått liberalernas partigrupp i EU-parlamentet, Renew Europoe, att inte längre bjuda in ledningen för de svenska Liberalerna till sina evenemang.

Det är det som fått internationell media att skriva om att i inget annat demokratiskt land har ett parti bildat av nazister fått ett så stort inflytande. Det är det som får alla oss som värnar demokratiska värden och internationella konventioner att se med oro på framtiden.

Lars Ohly

Annons
Annons
Annons
Annons