GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ledarstick: Chicken Race hos talmannen

Det vi ser nu, förhandlingarna mellan socialdemokraterna och vänsterpartiet, är det ett Chicken Race?
Publicerad 16 november 2021
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
James Dean, spelar ett dödligt Chicken Race i filmen Ung Rebell, något som nu är på väg att återupprepas i politikens sandlåda?
James Dean, spelar ett dödligt Chicken Race i filmen Ung Rebell, något som nu är på väg att återupprepas i politikens sandlåda?Foto: STILLS

Ett Chicken Race är en form av politiskt spel, där de två motspelarna kör på i sin riktning och låtsas som om de inte kommer att vika sig. Ursprunget lär vara amerikansk bilburen ungdom, som på femtiotalet roade sig med att köra två bilar mot varandra på en lång raksträcka, och den som först viker sig är ”chicken”, eller på svenska ”fegis”.

Problemet med ett Chicken Race är att om ingen av motståndarna viker sig - så smäller det ...

En variant av Chicken Race finns i den episka filmen ”Ung rebell”, med James Dean, där de två kämparna kör mot ett stup och där vinnaren blir killen som följer med bilen över stupet och ner i djupet.

Frågan är om det är detta vi nu bevittnar? Men att det snarare är bägge bilarna som tar med sig sina förare i djupet?

Risken är stor att bägge partierna förlorar om de inte snabbt och lustigt kommer ur denna knipa. För annars riskerar vänsterpartiet framstå som oseriösa och halsstarriga, medan socialdemokraterna beter sig som dryga makthungriga arroganter?

Vinnare blir i så fall den borgerliga sidan, vars strategi inför valet är att ifrågasätta socialdemokraternas förmåga att regera landet. Det som varit sossarnas styrkebälte, att i kristider vara de enda som klarar av att bära ansvaret för hela Sverige, måste undermineras av de borgerliga, om de vill säkra segern i valet nästa höst.

Och det spel som vi nu bevittnar understödjer den känslan, att socialdemokraterna tappat greppet och att det är dags för en vuxen i rummet som avslutar allt tjafs. En ordning där hälsan tiger still, för att tala med Lundells ”Öppna landskap”.

I synnerhet som ett misslyckande att bilda regering snabbt och smidig kan förstöra den ”smekmånad” som Magdalena Andersson har med svenska folket.

Det vi vet om vänsterpartiet och den socialdemokratiska ledningen är en smula oroande.

Vänsterpartiet skiter nämligen i om deras politiska förslag går att genomföra eller inte. De är i fall som detta ”okulära”, och ser mer till den mediala och politiska effekten än det faktiska resultatet. De lägger gärna fram förslag som är dödsdömda, eftersom de vill demonstrera sin kampvilja inför väljarna.

Detta i sin tur retar socialdemokraterna till vansinne, eftersom dom anser det vara oansvarigt och idiotiskt. Och en retad partiledning med kort stubin kan mycket väl leda fram till att detta blir en rätt destruktiv omfamning inför öppen medial ridå.

Vi får hoppas att talmannens kakor har en lugnande effekt. Samt att svenska folkets djupa suckar över politiker som tramsar i sandlådan hörs ända in i riksdagens inre skrymslen. Nu är icke tid att spela fegisspel.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post