GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Liberala kluvenheten har nått sin topp

Att vara liberal är att vara kluven. Det vet alla med politiska insikter. Det var den tidigare folkpartiledaren Gunnar Helén som först slog fast den liberala kluvenheten. Denna kluvenhet har nu nått sin topp.
Publicerad 18 november 2021
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Nyamko Sabuni (L) mellan Nooshi Dadgostar (V) och Ebba Busch (KD) vid partiledardebatten i Agenda tidigare i höstas.Foto: Fredrik Sandberg / TT
Nyamko Sabuni (L) mellan Nooshi Dadgostar (V) och Ebba Busch (KD) vid partiledardebatten i Agenda tidigare i höstas.Foto: Fredrik Sandberg / TTFoto: Fredrik Sandberg/TT

Det finns socialliberaler, nyliberaler, marknadsliberaler och liberal-konservativa riktningar. Nyliberalerna hade sin storhetstid på 80-talet med namn som Ronald Reagan och Margaret Thatcher.

Marknadsliberalismen finns hos tankesmedjan Timbro och på Svenska Dagbladets ledarsida. Hybriden liberal-konservativ representeras av Moderaterna och Ulf Kristersson, men inte av KD-ledaren Ebba Busch som är värdekonservativ. Annie Lööf (C) är en hybrid av marknadsliberalism och grön ideologi.

På fredagen öppnas Liberalernas landsdagar och det är för en utomstående svårt att begripa varthän liberalismen är på väg. Partiet är inte med i högerpartiernas skuggbudget i veckan. Det hängde på sänkt skatt på bensin. Men det finns fler orsaker med tanke på Liberalernas hårda inre slitningar kring maktinflytande för SD.

Högerbudgeten (reservationen i finansutskottet) av SD, KD och M är inte borgerlig eftersom Sverigedemokraterna inte är ett borgerligt parti. Det är alla överens om. Själva kallar SD sig socialkonservativa. För mig är de främlingsfientliga. Partiet var i sin barndom på 90-talet präglat av rasism och nazism.

Den som förnekar det förfalskar historien. Nu lovar Jimmie Åkesson återigen att en vitbok ska komma ut som gör upp med det bruna förflutna.

Det råder samtidigt förvirring om vad som är borgerligt och liberalt i dagens Sverige. Det är sant att det är rörigt på vänstersidan i regeringsombildningen under dessa dagar när Sverige ska få sin första kvinnliga statsminister. Roten till det är SD:s starka tillväxt och ökade makt.

De högerpartier som nu går till val med parollen ”Nu får vi ordning på Sverige” har mycket att förklara. BLT:s ledarsida förklarade på onsdagen med följande slutsats; ”Gärna sakpolitiskt samarbete med Sverigedemokraterna, men ingen gemensam regering.”

Troligen kommer det också bli beskedet från Liberalernas landsdagar under helgen. Nyamko Sabuni (L) vill göra upp i sakfrågor med Jimmie Åkesson (SD) i riksdagen men hålla honom utanför Rosenbad (regeringen). Det är milt sagt naivt att tro att det skall fungera under en mandatperiod på fyra år.

”Halva borgerligheten ägnar sig åt politiskt önsketänkande denna höst, ett knappt år före valet. De tror att de kan tämja en tiger.”
Hans Bülow

Jimmie Åkesson som jag känner sedan 20 år tillbaka när han verkade i Blekingepolitiken vill naturligtvis in i en moderatledd regering. Han säger det själv och kravet är rimligt. Han är ingen dörrmatta för ”borgerligheten”.

Vad det får för konsekvenser vet ingen idag. Men att det skulle bli bättre ordning i Sverige med statsrådet Jimmie Åkesson är svårt att ro. Själv vill han bli justitieminister.

Halva borgerligheten ägnar sig åt politiskt önsketänkande denna höst, ett knappt år före valet. De tror att de kan tämja en tiger.

Hans BülowSkicka e-post