GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Liberaler går mot storkonflikt i höst

Vi är nu på väg in i en het politisk höst. Aldrig tidigare under efterkrigstiden har inrikespolitiken varit så rörig som hösten 2021. Det ledande regeringsbärande partiet Socialdemokraterna byter samtidigt partiledare.
Publicerad måndag 15:00 • Uppdaterad måndag 16:01
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Den liberala veteranen Barbro Westerholm (88år) hoppas och tror på alla ”kämpande liberaler” som vill hålla  SD borta från makt och inflytande. Foto: Jonas Ekströmer / TT
Den liberala veteranen Barbro Westerholm (88år) hoppas och tror på alla ”kämpande liberaler” som vill hålla SD borta från makt och inflytande. Foto: Jonas Ekströmer / TT
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det är möjligt att Sverige får sin första kvinnliga statsminister i höst, Magdalena Andersson (S).

Sverige har ett rekordstort antal kvinnliga partiledare 100 år efter att landet fick kvinnlig rösträtt genom en koalition mellan Socialdemokraterna och Liberalerna. För hundra år sedan tillhörde Liberalerna vänstern på den politiska skalan.

Idag har partiet gått åt höger och blivit en del av ett högerkonservativt block tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Det har inneburit att den tidigare framgångsrike folkpartiledaren Bengt Westerberg brutit med sitt parti och blivit centerpartist.

Kanske går den liberaler veteranen Barbro Westerholm (88 år) åt samma håll efter partiets landsmöte i november. Partiet har parkerat sig långt under fyraprocentsspärren i opinionsmätning efter opinionsmätning efter valet 2018.

I en intervju för Sveriges Radios program God Morgon världen på söndagen berättar Westerholm om sitt arbete med en memoarbok. Hon väljer i den boken en låg profil om Liberalernas högervridning.

Westerholm är osäker om vilken relation Liberalerna har till SD. Hon noterar att det finns en växande liberal kampanda i partiet mot samverkan med SD. Den är viktig för att inte Liberalerna skall ramla ur riksdagen.

Men hon är inte konkret om vilka krav hon och andra kämpande liberaler driver för att bryta samverkan med SD.

Svävande säger hon att hon stöder socialliberalismen. Partiledaren Nyamko Sabuni säger samtidigt i en intervju för Svenska Dagbladet på söndagen att hon fortsätter att ”prata med alla partier.”

Det är säkert sant och rimligt. Men frågan är om hon är beredd att förhandla om statsrådsposter och budgetar med ”alla partier”, inklusive Sverigedemokraterna.

Det är en omöjlighet. Där går partiets "röda linjer" mot SD. Den som samtidigt tror att Sverigedemokraterna accepterar rollen som dörrmatta får gärna räcka upp handen. Varför skulle riksdagens tredje största parti vika ned sig för riksdagens minsta parti?

Därtill hatar SD vänsterliberalismen som enligt partiet förstört Sverige.

På den punkten säger Barbro Westerholm och hennes ”kämpande liberaler” njet till Sverigedemokraterna. Partiet ska hållas utanför inflytande. Det är bäddat för en intern hård strid om Liberalernas vägval för att vinna val och sitta i en borgerlig regering.

Fler avhopp efter Bengt Westerberg är att vänta i höst. Kanske en partisprängning äger rum medan partiet ligger kvar långt under riksdagsspärren.

Ett parti som förlorar sin kompass/ värdegrund bestraffas hårt av väljarna. Det vet inte minst Barbro Westerholm själv.

Hans BülowSkicka e-post