Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Liberalerna i fritt fall

Under många år under efterkristiden kämpade gamla Vpk (Vänsterpartiet kommunisterna) med att klara fyraprocentsspärren. Statsvetare menade att det fanns en kamrat fyra procent (socialdemokratiska väljare) som såg till att vpk kom över spärren och in i riksdagen.
Publicerad 29 december 2020
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och Centerpartiets ledare Annie Lööf står inför svåra val. Foto: Claudio Bresciani / TT
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och Centerpartiets ledare Annie Lööf står inför svåra val. Foto: Claudio Bresciani / TTFoto: Claudio Bresciani/TT

Idag är Vänsterpartiet utan bokstaven k ett medelstort parti på över tio procent. Den förre partiledaren Jonas Sjöstedt kallar sig demokratisk socialist och var den mest populäre partiledaren i landet innan han avgick.

Den minst populäre partiledaren var och förblir än så länge Nyamko Sabuni, Liberalerna. Det är ett parti i fritt fall i opinionsmätning efter opinionsmätning. Jag lyssnade på henne när hon var nyvald partiledare vid ett öppet medlemsmöte i Karlskrona i november 2019.

Annons

Hon frågades ut av BLT:s politiske chefredaktör Anders Gustafsson. Rubriken på Sydöstrans ledare dagen efter var ”Sabuni fick aldrig smekmånad.” Hon valdes på landsmötet i Västerås sommaren 2019 och hon sitter inte i riksdagen. Det är ett handikapp. Men det är inte den huvudsakliga förklaringen till partiets utanförskap i opinionen.

Sabunis turné i landet och i Karlskrona gav aldrig något avtryck. Det blev ingen rivstart. Sabuni fick ärva ett beslut av företrädaren Jan Björklund att ingå ett samarbete med den s-ledda rödgröna regeringen. Januariavtalet var omstritt i partiet och Sabuni hade sannolikt inte skrivit på avtalet om hon hade lett partiet. Hon tvingas leva med det.

Nyamko Sabuni har i en intervju med nyhetsbyrån TT i mellandagarna sagt att det troligen inte bli några fler Januariavtal. Men hon pekar ändå ut framgångar för partiet i januarisamarbetet. En stor seger var att Värnskatten togs bort vilket inte belönat partiet i form av ökat väljarstöd. Snarare tvärtom. Det är få som ömmar för landets välbeställda.

Under alliansåren när Sabuni själv satt i Reinfeldts regering var värnskatten kvar ivrigt försvarad av finansminister Anders Borg (M). Han var mannen som ville finansiera skattesänkningar (jobbskatteavdrag) med drastiskt sänkta försvarsanslag. En moderat försvarspolitisk pinsamhet som borgerligheten idag helst vill glömma.

När drygt halva mandatperioden har gått finns det inte någon broder fyra procent inom borgerligheten som är beredd att stödrösta på Liberalerna. Risken ökar för att partiet åker ur riksdagen efter nästa val. Det hände för övrigt det tyska liberala partiet för några år sedan. (Men partiet kom tillbaka i ett senare förbundsdagsval).

På 70-talet diskuterades en partisammanslagning i dåvarande Folkpartiet och Centerpartiet. Men det blev aldrig av. Den tidigare folkpartiledaren Bengt Westerberg väckte frågan igen i höstas om en partisammanslagning. Den stora frågan som skiljer partierna åt är synen på kärnkraft. Därför blir en sammanslagning mellan Centern och Liberalerna svår om ens möjlig.

Annie Lööf (C) har också blivit intervjuad av TT i mellandagarna. Hon är mer nöjd med samarbetet med regeringen än Sabuni. Men centerledaren vill i likhet med den liberale ledaren inte fortsätta kroka arm med Stefan Löfven inför nästa val. Troligen krokar Annie Lööf arm med Nyamko Sabuni. Det behöver den senare.

Lööf ser sig idag som den starkare liberale ledaren och Centern är också ett uttalat liberalt parti vilket det inte var på 70-talet.

Den borgerliga mitten står inför svåra val under resten av mandatperioden.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons