Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Löfven hänger kvar som statsminister - eller?

Alla jag pratat med vill inte ha något extra val i höst. Det känns onödigt och är ett slöseri med skattepengar. Stora delar av väljarkåren är förvirrad efter att regeringskrisen bröt ut med misstroendeomröstningen om Stefan Löfven (S) 21 juni.
Publicerad 5 juli 2021
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Riksdagens talman Andreas Norlén håller pressträff med Stefan Löfven (S) på måndagen. Norlén kommer föreslå Löfven som statsminister vid onsdagens statsministeromröstning. Foto: Stefan Jerrevång/ TT kod 60160
Riksdagens talman Andreas Norlén håller pressträff med Stefan Löfven (S) på måndagen. Norlén kommer föreslå Löfven som statsminister vid onsdagens statsministeromröstning. Foto: Stefan Jerrevång/ TT kod 60160Foto: Stefan Jerrevång/ TT

Vänsterpartiet satte igång processen som fällde Löfven. SD tog chansen och lämnade in ett yrkande om misstroende till talmannen. Något som KD och M kände sig tvingade att hänga på. Högerpartierna hade ingen plan för att bilda en ny regering. Moderatledaren Ulf Kristersson (M) slängde snabbt in handduken efter sin sondering i förra veckan.

På onsdag blir det skarpt läge för statsministern i en omröstning om hans jobb som regeringschef. En enda riksdagsledamot kan avgöra saken: Amineh Kakabaveh. Hon talar dunkelt om att säga nej till Löfven. Hon får nu sin stund i medias strålkastarljus. Kakabaveh kommer bli populär på högerkanten om hon röstar rött och banar väg för Ulf Kristerson (M) som statsminister.

Annons

Det talas också om att liberala riksdagsledamöter röstar gult (avstår) till förmån för Löfven. Skulle det ske kan det bli Nyamko Sabuni som avgår istället för Stefan Löfven. Tyska liberala partiet FDP kastades ut ur Förbundsdagen 2013. Men det kom tillbaka i förbundsdagsvalet några år senare. Det kan även hända de svenska liberala partiet.

Det var faktiskt Liberalerna och Jan Björklund som drev hårdast kravet på att isolera Vänsterpartiet från inflytande inom ramen för Januariavtalet . Det var sedan Centerpartiet som benhårt höll fast vid isoleringsförsöken. Det är något som Nyamko Sabuni nu ångrar att hon medverkade till. Den liberala kluvenheten har aldrig visat sig så tydligt som i dessa sommarveckor.

Mycket tyder trots allt på att Löfven sitter kvar som statsminister och kan göra så fram till nästa ordinarie val om drygt ett år. Svenska folkets tålamod kommer ta slut i vinter om Löfven motarbetas av Centerpartiet och/eller Vänsterpartiet att bli överens med regeringen om en budget.

Statsministern åtnjuter fullt förtroende i arbetarrörelsen. Han låter sig inte provoceras av all hård och populistisk retorik mot hans regering. Väljarna ser att det parlamentariska läget är ytterst komplicerat med alla sina låsningar. Han framstår alltmer under regeringskrisen som en pragmatisk samarbetsingenjör. Det stärker förtroendet för honom.

Politiker som kommer med ultimativa krav mot andra partier kommer lida framtida valförluster. Det är för mycket konfrontation i svensk politik. Orsaken till det ligger i Sverigedemokraternas riksdagsinträde 2010 och därefter starka tillväxt i val och opinionsundersökningar.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons