unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Lööf bildar nytt block

Det är väldigt ovanligt att en partiledare går till angrepp mot en borgerlig ledartext i en storstadstidning, i det här fallet Göteborgs-Posten. Det hände i Almedalen på torsdagskvällen när Annie Lööf och Centern hade sin dag i Visby.
Centerledaren Annie Lööf vill vara samarbetsingenjören i politiken. På torsdagen var det hennes dag i Almedalen. Foto: Adam Ihse/TT
Centerledaren Annie Lööf vill vara samarbetsingenjören i politiken. På torsdagen var det hennes dag i Almedalen. Foto: Adam Ihse/TT
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

Ledaren (gästkolumn) i GP handlade om ett angrepp på en butik i Gävle som saknade svenska köttbullar en sen kväll. Skribenten Kajsa Dovstad tycker Sverige har förändrats i alltför högt tempo och hon kunde därför identifiera sig med Jimmie Åkessons syn på hur Sverige förändrats.

Att en borgerlig skribent stör sig på att svenska köttbullar saknas i en butik i Gävle stör Annie Lööf, C. Det nya framväxande högerkonservativa och nationalistiska blocket i svensk politik stör henne över huvud taget. Hon gjorde kraftfulla markeringar mot nazisters hot och hat, mot främlingsfientlighet och inskränkt nationalism i sitt Almedalstal. Gott så.

Lööf och Centern vill se sig som svensk politisk stora samarbetsingenjör. Hon talade länge och väl om det blocköverskridande Januariavtalet. Tidigare på torsdagen markerade hon med kraft mot Ebba Busch Thors, KD, lunchsamtal med Jimmie Åkesson i veckan.

Att Alliansen är död vet alla. Att den är förlorad för evigt med dagens borgerliga partiledare har inte borgerligheten fattat ännu. Mot det nya högerblocket växer det fram ett nytt liberalt block i mitten.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Lööf sa det inte rent ut eftersom hon liksom Nyamko Sabuni, L, har illusionen att både kunna respektera Januariavtalet med rödgröna regeringen och samtidigt vara borgerliga oppositionspartier som vill få bort Stefan Löfven, S, som statsminister.

quote
Mot det nya högerblocket växer det fram ett nytt liberalt block i mitten.

I Busch Thors värld är Socialdemokraterna huvudmotståndare och inte Sverigedemokraterna. Statsministerkandidaten Ulf Kristersson, M, har än så länge legat lågt om den borgerliga splittringen. Han är förbittrad att de liberala ledarna ratade honom som statsminister i höstas.

Centerledaren Lööf var i unga år en nyliberal ideolog. I Almedalen låter hon mer som en traditionell centerpartist fjärran från Stureplancenterns värderingar. Nu vill C sänka skatten men bara för glesbygdsbor. Det är i landsbygden som Centern har sina rötter.

Kanske håller gamla Centerledare som Gunnar Hedlund och Olof Johansson att återupprättas? De gjorde hellre upp med socialdemokratiska statsministrar som Tage Erlander och Göran Persson.

Den tidigare Centerledaren Lennart Daléus ville för 20 år sedan bygga ”Mittens rike”, Det är dit Annie Lööf också strävar 20 år senare. Annie Lööf är en god talare och betydligt mer kraftfull än Nyamko Sabuni på onsdagen.

De knyts nu allt hårdare samman när Sabuni måste hålla ihop sitt parti och undvika att ramla ur riksdagen.