Hans Bülow: ”Lööf kan inte sitta i en regering”

Ledare Artikeln publicerades
Partiledare Annie Lööf (C) håller pressträff under Centerpartiets dag i Almedalen. Hon presenterade ett program för snabbare integration.  Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Partiledare Annie Lööf (C) håller pressträff under Centerpartiets dag i Almedalen. Hon presenterade ett program för snabbare integration. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Plötsligt under pågående Almedalsvecka dök det upp en gammal partiledare som var förbluffande öppen om hur Sverige ska styras efter valet. Han heter Göran Hägglund och var KD-ledare i elva år. Han var också socialminister under hela den borgerliga regeringsperioden 2010-2014.

Hägglunds kommentarer om regeringsfrågan är en rejäl smocka mot dagens sköra Alliansbygge. Efter den stundtals upphetsade debatten om Alliansen ska släppa fram SD till presidieposter i riksdagens utskott berättar Hägglund att en Alliansregering inte är trolig.

Hägglund tror Sverige får en enpartiregering efter valet. Sannolikt en moderat sådan. Men det kan också bli en socialdemokratisk enpartiregering. Hans analys bygger på långvarig erfarenhet om svensk toppolitik. Regeringen får styra med hoppande majoriteter om Hägglund blir sannspådd.

Regeringsfrågan förföljer de borgerliga under hela Almedalsveckan. Skulle det bli en m-regering som står och faller med stöd från SD ställs frågan till centerledaren Annie Lööf om hon stöder en sådan regering? Att hon inte kan bli näringsminister igen känns säkert tungt.

Ulf Kristersson har åkt hem efter sitt tal på söndagen. På onsdagen har han ännu inte reagerat på Hägglunds analys av det röriga parlamentariska läget. De sker några timmar före centerledaren Annie Lööf ska hålla sitt tal.

När hon får chansen att hålla tal i Almedalen till hela nationen och anhängare på plats på onsdagen nämns inte Hägglunds utspel.

Hon häcklas av nazister och hanterar det bra. I slutet av talet slår hon fast att Centern aldrig förhandlar med Sverigedemokraterna. Slutklämmen är att hon går framåt. Men i all politik måste partier ibland ta omvägar. Annie Lööf låter stundtals som en förkunnare i pingstkyrkan. Det är både himmel och helvete i hennes Sverigebild.

Tidigare på dagen presenterade hon vid en presskonferens en rapport med förslaget att införa ett intensivt ”integrationsår.” Det är ett slags snabbspår in i svenska samhället för först och främst nyanlända invandrare. "Integrationsåret” är mycket ambitiöst utformat och kräver 2,6 miljarder i satsningar under hela nästa mandatperiod, berättar Centern.

På onsdagen kom återigen nyheter om dödsskjutningar i Malmö och Örebro (Vivalla). Statsminister Stefan Löfven och justitieminister Morgan Johansson kallar till sig polisledningen för att få en bild av läget. Pengar har öst in till polisen för att få bukt med det dödliga gängvåldet. Regeringen tar fram mer pengar om polisen begär det. Polis och regering är överens om att det behövs långsiktiga insatser. Uppenbarligen har inte polisen full kontroll än så länge på de kriminella gängen. Det är allvarligt.

Sommaren 2018 händer mycket utanför den politiska bubblan i Almedalen. Imorgon torsdag kommer Stefan Löfven till denna bubbla.