Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lördagsfilosofi från Olofström

På besök i Olofström åker jag förbi och tittar på Vitboksvägen, där min hustru bodde som barn. Det ser rätt fint ut, en massa lägenheter som ger inte intryck av att vara ett sådant där typiskt miljonprogramsområde, eftersom det är inbäddat i en fantastisk skog.
Publicerad 18 september 2020
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Kålrot. Typiskt svenskt.
Kålrot. Typiskt svenskt.Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Och ändå ligger nära stan.

Där kunde jag för övrigt äta en enkel men närande buffélunch, med potatissallad och kycklinglår. Typisk svensk mat, skulle vi säkert hävda.

Annons

Men häromdagen läste jag en artikel i Populär Historia där en agronom och forskare, Matti Wiking Leino, hävdar att kålroten egentligen är den enda ursvenska nyttoväxten.

Och trots att vi borde vara stolta över denna växt har den låg status.

Inte minst borde vi malla oss, tänker jag, därför att kålrot på engelska heter ”swede” (eller ”Swedish turnip”).

För att ändra på kålrotens status har Leino varit med och startat upp ”Kålrotsakademien”, som bland annat givit ut en kokbok för den som vill laga kålrot lite mer avancerat.

De har till och med lyckats få upp rätten på Nobelmenyn.

Jag gissar dock att de flesta ändå kommer att hellre uppfatta sådant som kåldolmar och falukorv som lika ursvenska som färskpotatis på midsommar.

Om några generationer kommer kanske pizza också att ses som svenskt, i synnerhet om det ligger oxfile och bearnaise på.

I så fall blir vi som italienarna, som tror pizza är italienskt, fast en liknande rätt lär ha lagats i Kina tusen år före att de fattiga i Neapel började käka tomatkross på bröd.

Och dessutom ska det ha varit dessa fattiga italienare som tog med sig pizzarätten, som då var rätt okänd i Italien, till Amerika. Där kom goda entreprenörer att göra pizzan till vad den är idag, och italienarna fick då för sig att pizza minsann är deras nationalrätt.

Vid sidan om (den kinesiska) spagettin, förstås.

Annons

Så där håller det på. Det är därför vi människor ofta strider om vad som kom först, hönan eller ägget.

Vill ni testa er omgivnings kunskaper på detta tema så föreslår jag att ni säger till någon i er närhet:

-Blekinges skolor ska börja lära ut arabiska siffror! Alla måste lära sig dem!

”Blekinges skolor ska börja lära ut arabiska siffror! Alla måste lära sig dem!”
Stig-Björn Ljunggren

Jag törs nästan lova att både en och annan kommer att gå i taken över detta, börja gläfsa om sharialagar, migrationshelvetet och att här behöver städas upp!

De vet inte att de siffror vi använder (1, 2, 3 etc) är hämtade från araberna. Det verkar rätt många inte känna till. Och ännu färre vet att araberna, i sin tur, hämtade dem från indierna.

En del annat har också sitt ursprung från araberna. Alkohol exempelvis. Liksom asfalt.

När det gäller det senare är det dock kanske på väg att förvandlas till något ursvenskt. Senaste ”Byggidustrin” meddelar att asfalt nu kan göras utan ett oljebaserat bindemedel. Istället testas om det fungerar med lignin. Prov görs på en vägsträcka i närheten av Sundsvall.

Om det lyckas kommer kanske Volvo att rulla på klimatneutral asfalt. Volvo finns i Olofström. Företaget ägs av kineser. Till efterrätt bjuder lunchstället på äppelpaj. Och äpplen, kära läsare, kommer ursprungligen från … Kina.

Stig-Björn Ljunggren
Annons
Annons
Annons
Annons