GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Lördagsledare: Slumpvisa språng med Springsteen

Publicerad 19 november 2021
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Bruce Springsteen fångar den amerikanska livsstilen: Go West!
Bruce Springsteen fångar den amerikanska livsstilen: Go West!Foto: Brad Barket

Bruce Springsteen gör en intressant notering i filmen ”Western Stars”.

Han pratar om den amerikanska livsstilen, där bilen blivit ett uttryck för längtan efter att förflytta sig, att röra sig framåt. Det där som ibland sammanfattas i den gamla uppmaningen ”Go West, young man!”

Men, säger Springsteen med ett frågetecken, kanske är det där med att hela tiden vara i rörelse egentligen bara är att vi är på språng?

Han utvecklar inte tankegången mer än så. Utan jag tror att han räknar med att vi ska förstå ändå. Att oavbrutet vilja röra sig framåt – och att ständigt befinna sig på språng – är inte riktigt samma sak. Den som vill kan förflytta sig också i sakta mak, medan den som springer runt i stor iver mycket väl kan tappa riktningen.

Att göra ständiga språng, utan riktning, är inte ett sätt att röra sig framåt.

Jämför gärna med hur den svenska modellen brukar betraktas som en långsamt malande apparat. Politik tar sig följande former: Först gör gedigna utredningar; alternativa lösningar under söks; försöksverksamhet genomförs; breda remissrundor engagerar alla som har intresse; och först när allt är klappat och klart tas det slutgiltiga beslutet, som görs med målsättningen om politisk konsensus.

Utan maximal politisk enighet, har vi resonerat i vårt land, finns rsk att beslutet inte får tillräcklig effekt, eftersom alla relevanta aktörer drar öronen åt sig i fruktan att ett maktskifte kan rycka undan mattan för verksamheten.

Bra exempel är vad som hänt med arbetsmarknadspolitiken. Där duttar alla partier och blockkonstellationer fram och tillbaka, år för år, mandatperiod för mandatperiod, så att ingen till slut vet vad det är som gäller.

”Det som var en av juvelerna i den svenska modellens krona har karvats bort och sålts på fåfängans marknad av kvartalsdimmiga politiker.”
Stig-Björn Ljunggren

Det som var en av juvelerna i den svenska modellens krona har karvats bort och sålts på fåfängans marknad av kvartalsdimmiga politiker.

Den svenska modellen var som sagt länge en trygg lunk mot gemensamma mål. Men nu är vi mer infekterade av den ordning som gäller i många andra länder. Nämligen att politikerna inleder med att ta ett beslut om en viljeriktning, för att sedan försöka ta reda på hur det ska gå till. Vilket kan leda till att de politiska fanfarerna vid själva startskottet visar sig ohyggligt överdrivna.

Och då kommer ett nytt fyrverkeri av högt ställda ambitioner. Som försvinner ner i en virvel av administrativa motgångar.

För att beskriva de två modellerna brukar statsvetare använda sig av fabeln om haren och sköldpaddan. Några gör stora skrytsamma bombastiska språng, med resultat att de kan snubblar på de egna fötterna och glömmer bort riktningen, medan andra, som den svenska modellen, bygger på sköldpaddans målmedvetna kravlande.

Men kanske är en annan vanlig metafor bättre för att illustrera svensk politik - popcornmaskinen ...

Tillbaka till Springsteen och Western Stars. Ett av spåren på plattan från 2019 handlar om en liftare, vars inställning är att följa vinden, utan karta, och det verkar också vara vad politik blivit:

”Thumb stuck out as I go

I'm just travelin' up the road

Maps don't do much for me, friend

I follow the weather and the wind”