Alliansen dog på fredagen

Ledare Artikeln publicerades
På måndag föreslår talman Andreas Norlén, M, (till höger) att Stefan Löfven röstas fram som statsminister. På fredagen skrevs historia i svensk politik. Foto: Henrik Montgomery / TT
På måndag föreslår talman Andreas Norlén, M, (till höger) att Stefan Löfven röstas fram som statsminister. På fredagen skrevs historia i svensk politik. Foto: Henrik Montgomery / TT

Först blev han bortröstad, sedan blev han nedröstad och nästa vecka pekar allt på att han släpps fram som statsminister igen. S-ledaren Stefan Löfven tycks ha nio liv som politiker.

Centerpartiet kommer med all sannolikhet säga ja till Stefan Löfven i veckoslutet när partirådet samlas.

Moderatledaren Ulf Kristersson var naturligtvis arg och besviken på fredagen över Centerns ”svek.” Men centerledaren Annie Lööf har sitt parti under kontroll. Det har inte Jan Björklund, L, över sitt parti. Centern och Liberalerna samlas till partiråd under helgen.

Skulle en majoritet av Liberalerna efter ett uppslitande möte säga nej till överenskommelsen med regeringspartierna tvingas Jan Björklund att avgå. Något annat är inte möjligt. Därmed faller också överenskommelsen mellan S, MP, C och L. Det är så här långt en överenskommelse mellan partiledarna.

Socialdemokratiska partistyrelsen var inkallad på fredagen. I partistyrelsen sitter Heléne Björklund från Blekinge och Sölvesborg. Hon rapporterade för distriktsstyrelsen på fredagen om innehållet i överenskommelsen. Den närmaste framtiden gäller det att LO:s folk förklarar på arbetsplatserna varför partiet/regeringen gjort stora eftergifter på arbetsrättens område.

Alternativet till fredagens fyrpartiöverenskommelse var att en högerregering med M och KD och med SD som stödparti tillträtt nästa vecka efter statsministeromröstningen. En sådan regering hade definitivt varit ännu sämre för landets löntagare.

De LO-medlemmar som röstat på SD i valet ifjol har också en del att förklara på arbetsplatserna varför de vill ha en regering som är ännu sämre för löntagarna. Besvikelsen är stor i LO-leden. Men besvikelsen är mer kontrollerad jämfört med ilskan och besvikelsen hos M och KD mot Centern och Annie Lööf.

På twitter skriver LO att ”uppgörelsen innehåller förslag som inte gynnar våra medlemmar.” Samtidigt innebär uppgörelsen också att parterna kan hålla borta politikerna från arbetsrätten, konstaterar LO. Landsorganisationen lovar inte svika när det gäller ”medlemmarnas rätt till trygga jobb.” Vad det betyder konkret återstår att se.

Stefan Löfven med sin fackliga bakgrund valde på fredagen att uttala sig för TT. Han konstaterar att med överenskommelsen värnas demokratin och Sverige går framåt.” Det sker genom att ”nödvändiga reformer” genomförs. Här får den tidigare metallarbetaren Löfven förklara sig mer under veckoslutet.

LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson litar fortfarande på sin personliga vän och partivän Stefan Löfven. På lördagen intervjuas Thorwaldsson i SR:s program Lördagsintervjun. Vad han säger där har stor betydelse för hela arbetarrörelsens framtid.

Delar av fyrpartiuppgörelsen är mycket svårsmält för hela svenska fackföreningsrörelsen. Det kostar på att göra upp över blockgränsen.

Det har Stefan Löfven eftersträvat under hela sin partiledartid. Nu är han nära att nå det målet. Alliansen är sedan fredagen både död och begraven. Stefan Löfven har vunnit första ronden i kampen om regeringsmakten. Fler ronder skall utkämpas.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Sydöstran och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.