1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Hans Bülow: ”Toppstyre och oreda i SD”

Maktstrid, toppstyre och oreda. Så kan situationen beskrivas i Sverigedemokraterna i Sölvesborg. Även SD:s partiledare Jimmie Åkesson är med i den stora oredan. Han har sina rötter i Sölvesborg.
Publicerad 5 februari 2018 • Uppdaterad 6 februari 2018
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och sambon Louise Erixon vid en gudstjänst i Storkyrkan inför riksmötets öppnande 2014. Louise Erixon vill bli kommunalråd i Sölvesborg efter valet i år. Foto: Henrik Montgomery / TT
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och sambon Louise Erixon vid en gudstjänst i Storkyrkan inför riksmötets öppnande 2014. Louise Erixon vill bli kommunalråd i Sölvesborg efter valet i år. Foto: Henrik Montgomery / TT

Elva av tretton styrelseledamöter i den lokala SD-föreningen i Sölvesborg har hoppat av sina uppdrag. På nyhetsplats berättar Sydöstran mer i detalj om vad som hänt. Partiet har skadeskjutit sig själv inför kommande valrörelse.

Det handlar om att SD siktar på att bli största parti i Sölvesborg och därmed kunna göra anspråk på posten som kommunstyrelsens ordförande efter Helene Björklund, S. Hon åker till riksdagen efter valet i september och lämnar därmed kommunpolitiken.

Louise Erixon (sambo med partiledaren Jimmie Åkesson) drömmer om att bli kommunalråd. Går SD fram i valet och Moderaterna inleder samtal med SD är det inte uteslutet att hon kan bli vald till kommunalråd.

Moderaterna i Sölvesborg är inte heller i bästa kondition i inledningen av valrörelsen. Nyligen berättade den moderate veteranen och gruppledaren Jeppe Johnsson att han lämnar politiken. Vem som blir ny gruppledare i Sölvesborg för Moderaterna vet ingen idag.

Emilie Pilthammar är en av de kandidater som nämns som ny moderat toppkandidat i valet och därmed kommunalrådskandidat. Hon och SD-ledaren Jimmie Åkesson är vänner. Personlig vänskap ska inte underskattas i politiken.

Att partier inom sig startar öppna konflikter i nomineringstider är inte ovanligt. Men massavhopp på elva personer från en lokal styrelse saknar motstycke. Detta elva-gäng kommer främst från Lister. Många kan ses som nybörjare i politiken. Enligt uppgift har en av dessa elva varit med i tre partier samtidigt. Man kan säga tokhöger om åtminstone de listerländska sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna har rekord i antal avhoppare (vildar) i riksdagen. Partiet har vuxit starkt och mycket påminner om hur Ian och Bert (Ny Demokrati) kom från ingenstans till att sitta i riksdagen i början på 90-talet under en mandatperiod. När de blev osams kollapsade partiet.

Jimmie Åkesson och partisekreterare Richard Jomshof är av annat virke. Att Jimmie Åkessons sambo Louise Erixon vann maktkampen i partiet i Sölvesborg och blev toppnamn i kommunvalet beror på stödet från högsta ort. Läs Jimmie Åkesson.

Väljarna kan konstatera att den inre partidemokratin brister allvarligt i partiet i Sölvesborg. Ett parti där det inte finns respekt för demokratiska spelregler drabbas av avhopp och bitterhet mellan forna partivänner. Ett sådant parti är heller inte regeringsdugligt. Det bör väljarna tänka på i valrörelsen och på valdagen i september.

Hans BülowSkicka e-post