Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hans Bülow: ”Toppstyre och oreda i SD”

Maktstrid, toppstyre och oreda. Så kan situationen beskrivas i Sverigedemokraterna i Sölvesborg. Även SD:s partiledare Jimmie Åkesson är med i den stora oredan. Han har sina rötter i Sölvesborg.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och sambon Louise Erixon vid en gudstjänst i Storkyrkan inför riksmötets öppnande 2014. Louise Erixon vill bli kommunalråd i Sölvesborg efter valet i år. Foto: Henrik Montgomery / TT
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och sambon Louise Erixon vid en gudstjänst i Storkyrkan inför riksmötets öppnande 2014. Louise Erixon vill bli kommunalråd i Sölvesborg efter valet i år. Foto: Henrik Montgomery / TT
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

Elva av tretton styrelseledamöter i den lokala SD-föreningen i Sölvesborg har hoppat av sina uppdrag. På nyhetsplats berättar Sydöstran mer i detalj om vad som hänt. Partiet har skadeskjutit sig själv inför kommande valrörelse.

Det handlar om att SD siktar på att bli största parti i Sölvesborg och därmed kunna göra anspråk på posten som kommunstyrelsens ordförande efter Helene Björklund, S. Hon åker till riksdagen efter valet i september och lämnar därmed kommunpolitiken.

Louise Erixon (sambo med partiledaren Jimmie Åkesson) drömmer om att bli kommunalråd. Går SD fram i valet och Moderaterna inleder samtal med SD är det inte uteslutet att hon kan bli vald till kommunalråd.

Moderaterna i Sölvesborg är inte heller i bästa kondition i inledningen av valrörelsen. Nyligen berättade den moderate veteranen och gruppledaren Jeppe Johnsson att han lämnar politiken. Vem som blir ny gruppledare i Sölvesborg för Moderaterna vet ingen idag.

Emilie Pilthammar är en av de kandidater som nämns som ny moderat toppkandidat i valet och därmed kommunalrådskandidat. Hon och SD-ledaren Jimmie Åkesson är vänner. Personlig vänskap ska inte underskattas i politiken.

Att partier inom sig startar öppna konflikter i nomineringstider är inte ovanligt. Men massavhopp på elva personer från en lokal styrelse saknar motstycke. Detta elva-gäng kommer främst från Lister. Många kan ses som nybörjare i politiken. Enligt uppgift har en av dessa elva varit med i tre partier samtidigt. Man kan säga tokhöger om åtminstone de listerländska sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna har rekord i antal avhoppare (vildar) i riksdagen. Partiet har vuxit starkt och mycket påminner om hur Ian och Bert (Ny Demokrati) kom från ingenstans till att sitta i riksdagen i början på 90-talet under en mandatperiod. När de blev osams kollapsade partiet.

Jimmie Åkesson och partisekreterare Richard Jomshof är av annat virke. Att Jimmie Åkessons sambo Louise Erixon vann maktkampen i partiet i Sölvesborg och blev toppnamn i kommunvalet beror på stödet från högsta ort. Läs Jimmie Åkesson.

Väljarna kan konstatera att den inre partidemokratin brister allvarligt i partiet i Sölvesborg. Ett parti där det inte finns respekt för demokratiska spelregler drabbas av avhopp och bitterhet mellan forna partivänner. Ett sådant parti är heller inte regeringsdugligt. Det bör väljarna tänka på i valrörelsen och på valdagen i september.