Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Måndag med Thage

När jag ringer Thage G Peterson på överenskommet klockslag för att intervjua honom om Blekinge så säger han:
”Jag sitter i min hammock och tittar ut över trädgården och tänker på Blekinge ….”
Publicerad 28 juni 2020
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Thage G Peterson har synpunkter på Blekinges styrkor, svagheter, möjligheter och hot.
Thage G Peterson har synpunkter på Blekinges styrkor, svagheter, möjligheter och hot.Foto: Lars-√Öke Green, Lars-Ã…ke Green

Det är inte osannolikt att han talar sanning. Han talar gärna och länge över Blekinges fördelar, och det är uppenbart att han kan ämnet.

Men det är inte lovprisningar jag bett att få tala om. Utan också något om svagheter och hotbild. Kryddat med att nämna möjligheterna för Blekinge.

Annons

Med sin långa tid i ledningen för Sverige – bland annat som socialdemokratisk industriminister - är han rätt person att fråga: Vad har Blekinge för styrka?

Thage svarar att han, som haft hela Sverige som arbetsfält, kan konstatera att ingen annanstans, inte ens i Dalarna, har funnits samma stolthet som i Blekinge. Så styrkan är Blekingeborna själva!

Och, säger han, Blekinge är mer än Karlskrona, mer än en kustremsa. Det är ett sammanhållet landskap, sin förutom den marina miljön också har ett starkt kulturellt arv. Det är inte bara repslagarbanan i Karlskrona, utan marknader, hantverk och inte minst småföretagandet.

Visst, konstaterar han, sådant misslyckats ibland, men det finns ett frö här som gör att Blekinge kan komma att konkurrera med exempelvis Gnosjöbygden.

Viktigt för Blekinge är att det finns en politisk sammanhållningen. Under sin tid som minister hade han bra samverkan också med borgerliga politiker, säger Thage G Peterson.

”Viktigt för Blekinge är att det finns en politisk sammanhållningen. Under sin tid som minister hade han bra samverkan också med borgerliga politiker, säger Thage G Peterson”
Stig-Björn Ljunggren

Allt detta låter bra. Men vilka svagheter har Blekinge?

Thage G Peterson har ett rakt svar: Kommunikationerna! De måste fungera bättre. Det går inte att ha ett transportsystem där det krävs en massa byten för att ta sig till länet med tåg. Och flyget har inte tagits riktigt på allvar.

De bristande kommunikationerna minskar attraktionen, inte bara för näringslivet utan också sådant som utlokalisering av statliga verksamheter. Och med detta kommer också framtidsmöjligheterna för Blekinge:

”Utnyttja Blekinges läge! Ingen plats ligger så bra till som Blekinge. Med hamnarna och Östersjön!”

Hur ser hotbilden ut?

Annons

Han identifierar två hot. För det första att centraliseringsvågen fortsätter, att det blir en starkare Öresunds- och Stockholmsregions så att Blekinge trängs undan ännu mer.

Det andra hotet handlar om högskolan. Blekinge får passa sig så att inte den tekniska högskolan förlorar position. Han tycker sig märka att denna inte riktigt är vad den varit. Här behövs exempelvis nya utbildningslinjer.

Drömmen är, berättar han, att högskolan ska blir ett tekniskt universitet för hela Östersjöområdet. Det var bland annat därför Östersjöinstitutet drog igång. Iden var god och är fortfarande, säger han.

Avslutningsvis frågar jag hur han håller koll på Blekinge. Från en hammock uppe i Stockholm?

Jag har mängder av blomster här, säger Thage. Och som sagt, då tänker man på Blekinge hela tiden …och förresten, avslutar han, ”du borde betala extra skatt!”

Varför då?

”Därför att du får vara verksam i ett sånt fantastiskt landskap!”

Fast frågan är om det är något ledarsidan ska driva? Kanske om E22 byggs ut ordentligt …?

Stig-Björn Ljunggren
Annons
Annons
Annons
Annons