Missnöje i Alf Svenssons parti
Men troligen handlar det mer om politiska värderingar. Att Miljöpartiet har uppförsbacke är extra svårt att förstå mot bakgrund av den överhängande klimatkrisen. Möjligtvis är det extra motigt för ett litet parti att sitta i en regering tillsammans med ett mångdubbelt större parti som Socialdemokraterna. Men det hörs inga klagomål från de gröna själva om att det lever i skuggan av (S).
Kristdemokraterna som lever i skuggan av Moderaterna noterade blygsamma 4,5 procent i SCB:s stora partisympatiundersökning i maj. Det är fjärran från Alf Svenssons rekordnoteringar på uppåt tolv procent (1998 års val).Han var tillsammans med Tage Erlander Sveriges längste partiledare, 31 år mot 23 år.
Alf Svensson hade en oerhört stark ställning i sitt parti. Det är också begripligt eftersom han förde in partiet i riksdagen och även in i en moderatledd regering på 90-talet. Svensson blev Alf med svenska folket.
Den sittande partiledaren kan knappast räknas som folkkär. Med bakgrund i församlingen Livets ord i Uppsala har Ebba Busch vridit partiet rejält åt höger. Hon får räknas som ledare för den svenska kristna högern. Hon öppnade dörren för SD-ledaren Jimmie Åkesson med en gemensam lunch med köttbullar.
Den kristna högerns högsta mål är att få bort regeringen Stefan Löfven. Därefter väntar frälsningen för svenska folket. Tidningen Dagens Nyheter publicerade på söndagen på ett reportage med rubriken ”Frikyrkliga överger KD på grund av flyktingpolitiken”. I reportaget av Niklas Orrenius intervjuas också partiets hedersordförande Alf Svensson.
Det finns en oskriven regel att en partiledare inte kommenterar vad efterträdaren gör och säger. Men det märks att Alf Svensson är missnöjd tillsammans med många frikyrkliga över KD:s migrationspolitik. En del av dem har hoppat av partiet , en av dessa är Daniel Berg (tidigare kristdemokrat) som i sommar tillträder som kommunalråd i Vetlanda för Centerpartiet.
De kristna grupperna i Svenska kyrkan och i frikyrkor har i många år gått i fronten för en human flyktingpolitik. Med samröret mellan KD och främingsfientliga SD drabbas de frikyrkliga av samvetskval. Alf Svensson väljer sina ord noga i DN som den professionelle politiker han är. Men det går inte att ta miste på hans oro över KD:s kursomläggning och högervridning.
Jag minns att partiet ville stå utanför höger-vänsterskalan på 70-talet. I DN-reportaget framträder fler kristdemokrater som vittnar om samma sak; partiet har förlorat sin själ. Att KD tappar väljare bland sina trogna kärnväljare är extra oroväckande för partiledningen. Men därifrån dånar endast tystnaden.
I kristna tidningen Dagen syns också kritiska röster mot KD-ledningens brytning med tidigare flyktingpolitik. Frågan är var värdekonservatismen står i synen på rätten till asyl. De vill säkert väljarna veta inför kommande kyrkoval och övriga val längre farm.