Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mittenextremismen ett gissel i parlamentarismen

Gamla hederliga Centerpartiet går inte att känna igen. Detta gamla folkrörelseparti leds av en fundamentalist som vill bygga ett ”mittens rike” i Sverige. Men det är bara Annie Lööf som ställt sig i denna mittenposition isolerat från alla andra partier.
Publicerad 25 november 2021
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Centerpartiets partiledare, Annie Lööf och ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl driver ut sitt parti i parlamentarisk isolering. Foto: Henrik Montgomery / TT
Centerpartiets partiledare, Annie Lööf och ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl driver ut sitt parti i parlamentarisk isolering. Foto: Henrik Montgomery / TTFoto: Henrik Montgomery/TT

Hur har hon och partiet hamnat där? Det är ingen som betvivlar Lööfs djupa antirasistiska övertygelse för att hålla Sverigedemokraterna i isolering. Hennes ställningstagande är konsekvent och fullt begripligt. Hon har fått betala ett högt politiskt pris.

Hennes forna alliansvänner som nu gullar med främlingsfientliga SD för att vinna val hatar Lööf och ser henne som en förrädare. Hon anklagas för att lägga grunden till ett ”evigt socialdemokratiskt maktinnehav.” Visserligen får Centern sympati från liberala avhoppare men det väger sannolikt inte upp den växande fientligheten från den nya konservativa högern med KD, M och SD.

Annons

Uppenbarligen har de rödgröna partierna S och MP missbedömt Centerns mittenposition. På onsdagen gav centerledaren Lööf klartecken för att släppa fram Magdalena Andersson (S) som ny socialdemokratisk statsminister. Det var en stolt och glädjens dag för alla partiledare till vänster om högerpartierna. Sverige hade fått sin första kvinnliga statsminister hundra år efter den kvinnliga rösträtten.

Det tog bara några timmar innan Centern också sa jaså (i praktiken nej) till den rödgröna regeringsbudgeten som innehöll flera förslag från Centern. Det innebar att högerbudgeten vann. Förväntningarna var att partiet skulle säga klart nej till högerbudgeten.

Resultatet blev att Miljöpartiet lämnar regeringen eftersom den budgeten innehåller klimatfientlig politik i form av sänkta bensinskatter. Av den orsaken sa också Liberalerna nej till högerbudgeten i ett tidigare skede.

Magdalena Andersson tycker att hon kan regera vidare i en enpartiregering eftersom högerbudgeten inte radikalt bryter med regeringsbudgeten. Det är möjligt att hon har rätt. Budgeten har reformer för 74 miljarder och cirka tio miljarder av dessa är politik av högerpartierna, berättar Andersson. Faktum är att det finns bara ett realistiskt regeringsalternativ och det är en s-ledd regering.

Magdalena Andersson ville inte på onsdagskvällen skälla på Centern att först tolerera Magdalena Andersson som statsminister och samma dag släppa fram en högerbudget som gjorde Miljöpartiet förbannat och utlösa en akut regeringskris. Bilden sätts nu att svensk inrikespolitik är kaotisk. Mycket av det kaoset får Centern ta på sig.

”Centerns självbild är att man står stabilt i mitten. Men där har Centern bara ovänner. Broarna är brända både till vänster och höger. Det är centerledningens egen skuld.”
Hans Bülow

Visst borde regeringen kunnat räkna ut att budgeten kunnat falla på onsdagseftermiddagen. Centerns självbild är att man står stabilt i mitten. Men där har Centern bara ovänner. Broarna är brända både till vänster och höger. Det är centerledningens egen skuld. Centerpolitikern Martin Ådahl ville på onsdagskvällen i SVT:s Aktuellt utnämna sig som ett slags förnuftets röst i svensk politik.

Centern får en ytterst besvärlig valrörelse nästa år.

Nu närmast måste Magdalena Andersson (S) hämta nya krafter för att bygga en socialdemokratisk en-partiregering. Det kommer hon att klara utan större problem.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons