När livet upplevs som ett mörker

Ledare Artikeln publicerades

Allting i tillvaron kan förändras genom ett enda slag. I ett ögonblick. Livet är egentligen väldigt bräckligt och skört. En tragisk händelse kan ändra allt. Detta fick förre socialförsäkringsministern Annika Strandhäll erfara när hennes sambo tog sitt liv. Hon berättar öppet om händelsen hos Skavlan.

Hennes sambo Thomas var min kollega som jag pratade med vid kaffeautomaten på jobbet där vi delade fikarum. Så svårt att förstå att hans plats är tom. Vi är inte alltid lyhörda och det är heller inte så lätt att se när en människa i vår närhet inte mår bra.

Men ser vi kan vi hjälpa. Lika naturligt som när en människa drabbas av hjärtstopp måste vi lära oss vad vi kan göra och hur vi kan ingripa för att rädda ett liv. Vi måste våga lägga oss i och våga fråga hur någon mår. Våga sträcka ut en hand. Första hjälpen kan börja med ett samtal mellan två människor. Att bara lyssna.

Landets läkare är eniga, den psykiska ohälsan ökar mest av alla hälsoproblem. Idag är det många fler som är deprimerade och har sömnproblem som kan leda till självmordstankar och självmord. Men egentligen är det ingen som vill dö, det är bara svårt att just då se någon utväg.

Vi lever i ett prestationssamhälle och levnadsvillkoren har blivit hårdare. Det finns många outtalade krav som vi måste leva upp till och det är lätt att känna att man inte duger.

Att dö till följd av självmord är sju gånger vanligare än att dö i trafiken. Varje år inträffar ungefär 1 500 självmord jämfört med att 223 människor omkom i trafiken förra året. Nollvisionen i trafiken har gjort att färre dör på våra vägar. Men regeringens beslut om nollvision för självmord har inte gett någon effekt.

Problemet måste tas på största allvar. Självmord är en tragedi som kan förebyggas men det behövs mer resurser. Varför utreds det inte mer när en människa begår självmord? Hade det gått att förhindra?

Till sist… gör sex unga allvarliga självmordsförsök varje dag för att de inte vill leva längre. Och varje dag är det fyra människor som tar sitt liv.