Nato fast i blockpolitiken

Ledare Artikeln publicerades
Kerstin Lundgren, C kräver Natoutredning. Är C mot alliansfrihet?
Foto:HENRIK MONTGOMERY / TT
Kerstin Lundgren, C kräver Natoutredning. Är C mot alliansfrihet?

Det finns ingen inom arbetarrörelsen som vill öppna för möjligheterna för ett svenskt Nato-medlemskap. Det finns heller ingen som vill öppna för Natomedlemskap i regeringen.

Hade det funnits något sådant intresse hos de rödgröna partierna på gräsrotsnivå hade säkert en utredning kunnat tillsättas för ett eventuellt medlemskap.

På moderat initiativ hölls igår en riksdagsdebatt om det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde. Moderatledningen med den nya partiledaren Anna Kinberg Batra har bytt fot i säkerhetspolitiken.

Förut under Fredrik Reinfeldts tid var den moderata ståndpunkten att Natomedlemskap förutsatte en bred folkförankring, en parlamentarisk förankring och en samsyn med Finland. Det var en stark argumentation.

Den borgerliga Alliansen har inom sig två linjer. Två partier, Moderaterna och Folkpartiet vill att Sverige skall vara med i Nato. De andra två partierna, Centern och KD är skeptiska. Det finns ingen entydig opinion i dessa partier för svenskt medlemskap. Men i den heliga blockpolitikens namn har C och KD gått med på att kräva en utredning.

Så länge regeringen sitter kvar blir det ingen utredning. Men de borgerliga ger sig inte. Natoutredningen kommer att föras in i de blocköverskridande samtalen kring vår försvars- och säkerhetspolitik. Risken är därför att dessa samtal leder till dödläge. Det skulle tjäna Sverige dåligt. Alliansfriheten är ingen lättviktig fråga som kan beslutas med några få rösters övervikt i en omröstning i riksdagen.

Skulle mot förmodan en utredning bakom stängda dörrar ledd av opolitiska tjänstemän komma fram till att Sverige tjänar mest på ett Natomedlemskap är en folkomröstning oundviklig.

Borgerliga debattörer drar paralleller mellan ett eventuellt Natomedlemskap och EU-medlemskapet. 1994 röstade en majoritet för EU-inträde. 2003 röstade en ännu större majoritet mot att Sverige skulle gå in i en valutaunion, euron.

Politiker som tror att det finns vetenskapliga sanningar i politiken är naiva. Politik lika lite som nationalekonomi är vetenskap. Det finns ingen sanning om fördelar och nackdelar med ett Natomedlemskap. Det handlar alltid om värderingar.

Det vi vet är att med 200 år av alliansfrihet har Sverige hållit sig utanför krig. Om alliansfrihet håller oss utanför krig i 200 år till är det naturligtvis ingen som vet. Det är meningslöst att utreda frågan.

Om Natofrågan mot förmodan skulle landa i en utredning som leder till en rekommendation om medlemskap ställs nästa fråga: Vilka partier vill folkomrösta om Nato?

Vänsterpartiet vill ha en folkomröstning men inte en utredning. Natofrågan har blivit en högervänsterfråga. Så här långt är det ingen fråga som skär genom partierna. I så fall är det Centerpartiet som riskerar att splittras.

Även om partiet har högervridits under Maud Olofsson och Annie Lööf är det svårt i dagsläget att se att partiet vill ge upp alliansfriheten. Vad säger Stureplanscentern?