GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Natoländer runt hela Östersjön ökar vår egen säkerhet

Nu är det historiska beslutet fattat. Sverige ansöker om medlemskap i Nato. Historiens vingslag hördes över Sveavägen där regeringspartiets partistyrelse var samlad på söndagen. På måndagen var det debatt i riksdagen.
Publicerad 16 maj 2022
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Statsminister Magdalena Andersson höll pressträff i söndags på partihögkvarteret vid Sveavägen efter möte med partistyrelsen om Natofrågan. (S) har fattat det historiska beslutet att säga ja till medlemskap i Nato. På bilden syns också försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Ann Linde.
Statsminister Magdalena Andersson höll pressträff i söndags på partihögkvarteret vid Sveavägen efter möte med partistyrelsen om Natofrågan. (S) har fattat det historiska beslutet att säga ja till medlemskap i Nato. På bilden syns också försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Ann Linde.Foto: Fredrik Persson/TT

Den politiska aktiviteten är på högvarv. Det skrivs historia i Sverige tillsammans med Finland denna vecka.

Riksdagsdebatten om Nato på måndagen var över lag saklig och allvarsam. Stenhård partipolitik passar sig inte när Sverige överger alliansfriheten efter drygt 200 år. Den har tjänat oss väl tycker vänstersidan i politiken. På högersidan har alliansfriheten haft marginell betydelse.

Det hindrar inte att samsynen mellan de båda partiledarna Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) aldrig har varit så stor som i dessa allvarstider. Natofrågan passar illa i en het valrörelse. Statsminister Magdalena Andersson (S) är mån att vara en politiker som samlar nationen för Sveriges bästa.

En stor majoritet av riksdagens åtta partier är eniga om att den bästa säkerheten för Sverige är som medlem i Nato. Det har gått undan under vårvintern 2022. Det som hände 24 februari med Rysslands vanvettiga, folkrättsvidriga och brutala militära invasion av Ukraina avgjorde Sveriges uppbrott från alliansfriheten.

Det sker i stark samsyn med broderlandet Finland. Finlands sak är vår 2022 precis som det också var 1939 under vinterkriget. Den säkerhetspolitiska analysen om vad som hänt efter 24 februari i år är samstämmig mellan alla åtta riksdagspartier. Likheten mellan Finland 1939 och Ukraina 2022 är slående.

Två partier; Miljöpartiet och Vänsterpartiet står fast vid alliansfriheten och ställer frågor om ökad risk för kärnvapenkrig med Sverige som Natomedlem. Statsminister Magdalena Andersson (S) pekar på att Sveriges linje i kärnvapenfrågan liknar den som gäller i Norge och Danmark. Vi ska inte ha kärnvapenbaser i vårt land.

Kritiken är stark mot att processen gått rasande fort fram till Sveriges och Finlands Natoansökan. Vi hade behövt mer tid för analys och eftertanke. Det är fel att vi ska låta oss skrämmas av den gränslösa aggressiviteten i det ryska anfallet på Ukraina. Men ingen kan förneka att alla européer är chockade av Putins anfallskrig på Ukraina. Han är en imperialist som väcker avsky i alla Europas huvudstäder med undantag för Minsk.

”Putin har ingen rätt att lägga sig i suveräna länders rätt att själva fatta beslut om sin egen säkerhet. Putinregeringen är idag ställd vid skampålen. Ingen regering i Europa med undantag för regeringen i Belarus litar på Putin.”
Hans Bülow

Putin har ingen rätt att lägga sig i suveräna länders rätt att själva fatta beslut om sin egen säkerhet. Putinregeringen är idag ställd vid skampålen. Ingen regering i Europa med undantag för regeringen i Belarus litar på Putin.

När Sverige och Finland blir Natomedlemmar under det här året (?) kommer Östersjöområdet bli en säkrare plats att leva i. Att Turkiet skulle kunna stoppa Sveriges och Finlands inträde i Nato är uteslutet.

Putins politik har varit förödande på flera plan. Istället för att upprätta ryska intresseområden och pressa tillbaka Nato har det blivit precis tvärtom. Nato växer och Kreml lider nederlag både på slagfälten och i utrikespolitiken.

Natos generalsekreterare Stoltenberg säger samtidigt att Ryssland är på väg att förlora kriget mot Ukraina. Historiens dom kommer att bli hård mot diktatorn i Moskva.

Hans BülowSkicka e-post