1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Elina Gustafsson: Krönika: ”Nej, det är inte synd om dig, Paolo Roberto”

På fredagen fick tydligen Paolo Roberto lipa ut i direktsänd TV om att han på morgonen greps av polis för att han hade köpt sex.
Elina GustafssonSkicka e-post
Publicerad 15 maj 2020
Elina Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

En känd person åker alltså dit för att ha köpt och utnyttjad en kvinnas kropp och får dessutom möjlighet att berätta sin ”story”. Enligt honom själv är det första gången det inträffar, för min del spelar det ingen roll. En gång är en gång för mycket. Jag behöver inte ens se intervjun med Paolo för att veta hur det kommer låta. Det kommer gråtas om en delvis taskig barndom, psykiska besvär och han kommer pudla rejält. Han kommer säga att det är dummaste han har gjort, han kommer bekänna för hela det svenska folket att han har agerat fel, han kommer be om ursäkt och han kommer hävda att han ”i alla fall står för vad han har gjort”. Vad ska han annars göra? Rätta mig gärna om jag har fel. Så här låter det i regel alltid när män åker dit för att de har köpt sex. Ingen erkänner att deras beteende grundar sig i en vidrig kvinnosyn.

Vem är intresserad av att höra kvinnans berättelse? Vad får hon för utrymme att berätta om sina upplevelser? Det hade, i min värld, varit mer intressant. Alla vet redan varför vissa män köper sex. För att de är sexistiska svin som njuter av att ha makt och äga en kvinna, om så för bara en stund. Men det kommer såklart aldrig Paolo att erkänna. Hans svar kommer grunda sig i att han mår dåligt, att han har ett sår inom sig som han uppenbarligen försökte läka med att betala för en våldtäkt. Idioti!

”Så här låter det i regel alltid när män åker dit för att de har köpt sex. Ingen erkänner att deras beteende grundar sig i en vidrig kvinnosyn.”

Mår du dåligt får du helt enkelt göra som alla andra: ut och spring en runda i ösregnet, kolla på Dirty Dancing, kedjerök ett paket cigg, ring en kompis och gråt en skvätt, ät kopiösa mängder glass direkt ur glasspaketen eller gör vad fasen som helst som inte skadar någon annan människa. Hjälper inte det får du söka hjälp, professionell hjälp. Nej, det är inte synd om dig Paolo. Det är synd om din familj som nu skäms över dig men framför allt är det synd om kvinnan och alla andra kvinnor och barn som befinner sig i hennes läge som blir utnyttjade av grisar som dig!