Nordmark ställer ut löften

Ledare Artikeln publicerades
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vill ha mer dialog med flera aktörer när tillståndet är kaotiskt i Arbetsförmedlingen. Foto: Stina Stjernkvist / TT
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vill ha mer dialog med flera aktörer när tillståndet är kaotiskt i Arbetsförmedlingen. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Kaoset på Arbetsförmedlingen fortsätter i år och även nästa år. Visserligen lovar den nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark, S, att det ska finnas en lokal närvaro hos Arbetsförmedlingen i hela landet i framtiden.

Hur det löftet ska uppfyllas hänger än så länge i luften. Eva Nordmark har fått ärva en ansvarslös ”servettbudget” från de förenade högerpartierna Moderaterna, Kristdemokraterna med stöd av Sverigedemokraterna.

Det är en slakt på lokalkontor över hela landet som regeringen nu ska stoppa (?) med nya grepp. En bärande tanke är att kommunerna ska ta över ansvaret för arbetsförmedling/jobbmatchning för att det inte ska bli vita fläckar i delar av landet.

Om det finns kommuner som inte vill ta över ansvaret är det privata företag som kan axla ansvaret. Så är det tänkt. Nyliberala ideologer i Centern och Liberalerna har en naiv tilltro till marknadskrafternas välsignelser.

Regeringen som ingått ett avtal med Centern och Liberalerna får än en gång ta ansvar för en politik man egentligen inte tror på. Nordmark måste leva upp till januariavtalets skrivningar. Vid onsdagens presskonferens berättar hon att en utredning ska undersöka om kommunerna kan fungera som leverantörer åt Arbetsförmedlingen.

Det är inte säkert att det är juridiskt möjligt. I maj nästa år ska utredningen vara klar och under tiden läggs lokalkontor ned. Och Nordmark fortsätter att prata om en reformering av Arbetsförmedlingen.

På nyhetsplats i Sydöstran idag välkomnar det moderata kommunalrådet i Ronneby, Roger Fredriksson möjligheten att fylla Arbetsförmedlingens lokaler med ytterligare ett kommunalkontor. Han tror kommunaliseringen ska göra den reformerade arbetsförmedlingen vassare och effektivare. Kompetensen tycks vara lika stor om inte ännu större i kommunen än hos staten.

Ekonomiprofessorn Lars Calmfors är inte lika övertygad om privatiseringens/kommunaliseringens välsignelser. Tvärtom är han djupt kritisk till privatiseringen/kommunaliseringen mitt uppe i en massnedläggning av lokalkontor. Personal och därmed kompetens lämnar nu arbetsförmedlingen.

Fackföreningen ST har tidigare protesterat mot nedläggningarna och har uppmanat regeringen (januaripartierna) att behålla kontoren. Det är ett politiskt omöjligt krav i dagsläget. När arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, kallar till möten och dialog med olika aktörer är förhoppningen att dialogen ska leda framåt för Arbetsförmedlingen.

Lars Calmfors anser i en intervju i tidningen Affärsvärlden att det som nu sker på Arbetsförmedlingen är en ”kaotisk process.” Det är obegripligt att inte regeringen sköt till mer pengar i våras till Arbetsförmedlingen för att hejda kompetenstappet.

Ekonomiprofessorns oförstående är fullt begriplig. Fortsättning följer.