GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nytt buller från vänster i bostadsfrågan

Det är mycket buller i politiken just nu. Mest bullrar Vänsterpartiet som hotar med regeringskris. Orsaken är införandet av marknadshyror i byggen av nya lägenheter. Det är återigen Januariavtalet som spökar mellan S, MP, L och MP.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar har varit pådrivande mot marknadshyror de senaste dagarna medan  Centerpartiets partiledare Annie Lööf varit totalt passiv.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar har varit pådrivande mot marknadshyror de senaste dagarna medan Centerpartiets partiledare Annie Lööf varit totalt passiv.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

Vänsterpartiet genom Jonas Sjöstedt drog upp två röda gränslinjer vintern 2019 när regeringen Stefan Löfven tillträdde. Han hade också ett hemligt papper att presentera när han berättade om sina samtal med Stefan Löfven. Vad det papperet innehåller är det ingen som vet.

Jag kan bara spekulera. En spekulation är att Vänsterpartiet kommer att bullra om den rödgröna regeringen försämrar LAS, Lagen om anställningsskydd och/eller inför marknadshyror. Sker det kommer Vänsterpartiet att utlösa regeringskris genom att lägga ett misstroendevotum mot regeringen.

Om högerpartierna ställer sig bakom Vänsterpartiets misstroendevotum betyder det att Löfven tvingas avgå. Men betyder det i sin tur att moderatledaren Ulf Kristersson bildar ny regering? Absolut inte.

Det blir bara en massa fikastunder mellan partiledarna och talmannen Andreas Norlén (M) igen. Det kommer att sluta med att Vänsterpartiet och Nooshi Dadgostar ger sitt stöd för en Löfven-regering två. Var så säkra. Vänsterpartiet kan aldrig ge sitt aktiva stöd för en ren högerregering som dessutom inför marknadshyror över hela linjen.

Vänsterpartiet har visat musklerna. Det är allt. Vänsterledaren Dadgostar har stärkt sin ställning i den egna medlemsbasen och bland sina egna väljare. Det kan säkert bädda för framtida valframgångar. Hon har varit pådrivande de senaste dagarna i kampen mot marknadshyrornas smittoffekter (höjda hyror).

På högersidan har liberale ledaren Nyamko Sabuni och centerledaren Annie Lööf varit närmast osynliga till försvar av marknadshyror som den optimala lösningen på bostadsbristen. De har duckat bakom statsrådet Morgan Johansson (S). Kritiken från hyresgäströrelsen nonchaleras.

Noterbart är också att KD-ledaren Ebba Busch inte kommer att stödja ett misstroendevotum mot sittande regering. Högerpartierna är för marknadshyror som gäller alla lägenheter - inte bara de i nyproduktion. Att det konservativa blocket skulle vara mot sin egen politik är svårt att förklara i nästa valrörelse.

Regeringen Löfvens förmåga att överleva i alla pressade situationer under denna mandatperiod är en prestation. Det parlamentariska läget är minst sagt komplicerat. När skuggstatsministern Ulf Kristersson (M) höll sitt tal under Järvaveckan i lördags var han hederlig på en punkt i sin argumentation.

Att få bukt med dödsskjutningarna i storstädernas (Stockholm och Göteborg) är inget quick fix. Det var inte mycket som hände när han själv satt i Reinfeldts regering. Kristersson kopplar samman våldet i förorterna med invandringen som måste ned.

Hans företrädare Fredrik Reinfeldt vädjande till väljarna att öppna sina hjärtan för flyktingarna som kom 2015 förträngs av Kristersson 2021. Han väljer samarbete med Jimmie Åkesson (SD). Han höll ett kompromisslöst tal i Järva. Att hans retorik skulle vara mer måttfullt är en myt. Det är ren konfrontation.

Kristersson tror han kan tämja SD-ledaren för att kunna bilda regering med stöd av SD.

Läs mer