Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Omöjligt uppdrag för Ylva Johansson?

Alla säger att hon får en tung och svår portfölj i EU. Frågan är om det snarare är en omöjlig portfölj hon fått. Den tidigare svenska arbetsmarknadsministern Ylva Johansson, S, fick på tisdagen klartecken från EU att bli migrations- och inrikeskommissionär.
Publicerad 8 oktober 2019
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Ylva Johansson, S, ny migrationskommissionär i EU. Hon har närmast ett omöjligt uppdrag att ena EU för en gemensam flyktingpolitik. Foto: Wiktor Nummelin / TT
Ylva Johansson, S, ny migrationskommissionär i EU. Hon har närmast ett omöjligt uppdrag att ena EU för en gemensam flyktingpolitik. Foto: Wiktor Nummelin / TT

Hon blev godkänd av EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter. Majoriteten grupper i Europaparlamentet ger klartecken för kommissionärsjobbet; högergruppen, socialdemokratiska gruppen, liberala gruppen, och gröna gruppen säger ja eller lägger ned sina röster för Ylva Johansson. Naturligtvis säger högernationalistiska gruppen nej till henne.

Alla svenska partiledare har gratulerat till jobbet utom Jimmie Åkesson, SD. Men det betyder inte att sju partiledare tror att hon kan klara jobbet. Det kan de naturligtvis inte säga högt. Förväntningarna på Ylva Johansson är högt ställda hos kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen. Hon är tysk konservativ politiker, CDU och tidigare försvarsminister i Tyskland.

Annons

Den tyska regeringen och den svenska regeringen har en samsyn om migrationspolitiken i EU. Det har betydelse för Leyens tilltro till Ylva Johansson. Att den senare en gång började sin karriär som riksdagsledamot på 80-talet som vpk:are och medlem av Kommunistisk ungdom spelar ingen roll.

Ylva Johansson vill ha jobbet men hon har inte imponerat när det gäller konkreta besked om flyktingpolitiken. Efter den första utfrågningen med parlamentet blev hon mest känd för sina otydliga svar om vad hon vill göra som kommissionär.

Men vad hade parlamentet och alla hennes kritiker väntat sig? Hela migrationspolitiken har gått i baklås i EU efter den stora flyktinginvandringen 2015. Fyra länder i centraleuropa; Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien säger nej och åter nej till att ta emot flyktingar.

Dessa nejsägare ska inte smita undan sitt ansvar. Varje EU-land ska ta sitt ansvar för att respektera asylrätten. Det vet och tycker också Ylva Johansson. Hon ska nu resa runt i EU:s huvudstäder för att lyssna och kompromissa. Det kommer säkert bli samtal i affärsmässig ton mellan Viktor Urban i Ungern med flera.

De svenska borgerliga ledarsidor som tycker Ylva Johansson står för en tvångslinje får nog förklara vad deras alternativ är. Det finns inget alternativ till Ylva Johansson. Hon ska nu få sin chans att sy ihop en gemensam flyktingpolitik i unionen.

Samtidigt med beskedet om Ylva Johanssons nya jobb rapporterade media på tisdagen att migrationsminister Morgan Johansson, S, säger nej till att Sverige ska hjälpa till att tillfälligt ta emot flyktingar som räddas på Medelhavet. Sverige har redan tagit ett stort ansvar för flyktingmottagandet 2015 och framåt.

Just i dessa dagar hotar ett fullskaligt krig när Turkiet planerar att invadera norra Syrien i ett nytt krig mot kurderna. Bryter det kriget ut kommer flyktingströmmarna öka kraftigt igen. EU måste till slut samla ihop sig för att möta en förvärrad flyktingkris. Ylva Johansson har har närmast ett omöjligt uppdrag.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons