unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Parlamentariskt undantagstillstånd

Idag kommer vänsterpartiets partiledare till Blekinge och Sölvesborg. Han leder ett parti i medvind i opinionen. Han leder också ett parti som vänder upp och ner på svensk parlamentarism.
V, M, KD och SD, är överens om att köra över regeringen om mer pengar till kommunerna. Vänsterpartiets ekonomiske talesperson Ulla Andersson är en slags ”skuggfinansminister” i riksdagen. Foto: Fredrik Sandberg / TT
V, M, KD och SD, är överens om att köra över regeringen om mer pengar till kommunerna. Vänsterpartiets ekonomiske talesperson Ulla Andersson är en slags ”skuggfinansminister” i riksdagen. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

En ny röd-blå allians har genom Sjöstedts initiativ skapats efter Januariavtalet mellan de rödgröna regeringsparterna och de båda liberala partierna. Det finns två olika oheliga allianser i riksdagen.

På onsdagen kom besked att Vänsterpartiet, Moderaterna och KD är överens om ytterligare 2,5 miljarder till välfärden utöver de pengar som regeringen anslår i sin vårbudget på fem miljarder. SD hakar på med sitt stöd för en röd-blå ändringsbudget.

Både finansminister Magdalena Andersson, S och statsminister Stefan Löfven, S, välkomnar att de båda högerpartierna med stöd av SD vill satsa mer miljarder till kommunsektorn.

Den budget som styrde Sverige ifjol innehöll skattesänkningar på 20 miljarder kronor. Det var konsekvensen av M/KD-budgeten som stöddes av SD.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Den typen av stora skattesänkningar gäller inte längre för högern. Man tror inte längre på dynamiska effekter med ökade skatteintäkter som ska betala olika reformer. Behoven i välfärdssektorn är akuta. Sveriges kommuner och regioner har sagt att 7,5 miljarder behövs i tillskott i statsbidrag för att undvika nedskärningar i år.

Imorgon torsdag lägger de nya vännerna i röd-blå oppositionen i riksdagen fram en ändringsbudget i riksdagens finansutskott. Då kommer närmare besked från regeringssidan hur man tänker hantera majoritetsförslaget om att ändra i liggande budgetregler.

Det råder numera ett parlamentariskt undantagstillstånd i Sveriges riksdag. Januaripartierna får räkna med fortsatt undantagstillstånd under hela mandatperioden.

Skrivningen i Januariavtalet att hålla Vänsterpartiet borta från inflytande har visat sig vara en illusion. Jonas Sjöstedt har varit parlamentariskt kreativ. Hans troliga efterträdare Ulla Andersson tycks bli en ny informell ”skuggfinansminister.” Vänsterpartiet har sina röda linjer. Det betyder att regeringen kan falla om det blir sämre anställningstrygghet och högre boendekostnader med marknadshyror.

Om det påverkar relationerna mellan januaripartierna är oklart. På onsdagen var Miljöpartiet irriterat på att regeringens friår slopas (utvecklingstid). Centerpartiet var irriterat på att partiets ingångsavdrag (nedsättning av arbetsavgifter) också slopas.

Vice centerledaren Anders W Jonsson talar om ett moderat svek när partiet går ihop med Vänsterpartiet.

Den s-ledda regeringen är trots allt den enda möjliga regeringen om landet inte ska kastas ut i ett nyval.

Läs mer

120 veterinärer kräver att minkfarmarna stängs

Debatt

120 veterinärer kräver att minkfarmarna stängs

"Sverige borde ta efter Nederländerna.”

120 veterinärer och akademiker uppmanar svenska politiker att förbjuda minkuppfödning i bur.

Nyheter

120 veterinärer kräver att minkfarmarna stängs

"Sverige borde ta efter Nederländerna.”

Ledarkrönika

Ledarkrönika: Svaghetsföraktet förenar SD och Trump

Vindar från Amerika i riksdagskammaren.

Ronnebys gamla sockerbruk upplåts nu till fredagsböner.

Ronneby

Efter en infekterad sommar – ny lokal klar för fredagsböner

”Vi är jättenöjda”.

Sölvesborg på väg mot historiskt överskott

Sölvesborg

Sölvesborg på väg mot historiskt överskott

Delårsrapporten visar på ett resultat på 57 miljoner kronor - fyra gånger mer än budgeterat.

Hans Bülow: ”Bra sossepolitik” i budgeten

Ledare

Hans Bülow: ”Bra sossepolitik” i budgeten

Vår kreditvärdighet äventyras inte