Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Daniel Deleuran: Politik påverkar också fotbollen

Som hos för de flesta så uppstod likaså så hos mig ett samtal om vem man hejade på i Europamästerskapsfinalen i herrfotbollen, England eller Italien. Jag är egentligen inte ett dugg intresserad och har svårt att se tjusningen i att heja på ett lag. Oavsett om detta är på lokal, nationell eller internationell nivå.
Daniel Deleuran
Publicerad 21 juli 2021
Daniel Deleuran
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Men då pojken börjat visa ett visst intresse för sporten så behöver även jag falla in i ledet och prata om vilket lag man föredrar för att hålla intresset levande ett tag framöver. Jag försökte hitta lite beröringspunkter för att hjälpa mig i valet av önskvärd vinnare. Det blev Italien med motivering att England lämnat EU.

Min vän som valt England ifrågasatte mitt ställningstagande då det var politiskt motiverat ”Sport är sport men nu drar du in politik i detta”. Samtalet kunde inte fortsätta då annat fick vår uppmärksamhet så jag fick aldrig möjligheten att fördjupa mig i resonemanget men jag uppfattade hennes kommentar som om hon såg sporten som något fritt och utanför politisk påverkan.

Annons

En önskvärd tanke. Att sport bara ska få möjlighet att vara sport. En utövning av ett intresse eller möjlighet till organiserad motion utan yttre påverkan eller andra ställningstaganden. Tyvärr så är det just bara en önskvärd tanke. Politiken genomsyrar alla delar av samhället. Samhället subventionerar sportutövning genom föreningsbidragen och dylika satsningar på anläggningar och infrastruktur satsningar. Utan dessa stöd skulle medlemsavgifterna behöva höjas och färre skulle få möjligheten att delta.

Ett liknande resonemang har förts på insändarsidan i Sydöstran angående det annalkande kyrkovalet (2021-07-13) där Bengt Olof Dike ber att partipolitiken stannar utanför och att fokus ska ligga på huvuduppdragen. Fira gudstjänst, bedriva undervisning, utöva mission och diakoni. Han har givetvis rätt i detta är huvuduppdragen.

Därutöver kommer att Svenska kyrkan är en av Sveriges största arbetsgivare och utför arbete åt det offentliga i begravningsverksamheten. Pastorat och församlingar runt omkring Sverige bedriver också åtskilda verksamheter såsom förskolor, secondhandbutiker för att ge några lokala exempel. Här behövs det politiska program som inte bara tjänar Herren utan också tar sikte på att vara en god arbetsgivare och bedriva en verksamhet som kämpar för ett öppet och inkluderade samhälle där alla trosuppfattningar eller avsaknad av tro accepteras.

Annons
Annons
Annons
Annons