1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Pride i Sölvesborg är politisk protest

I maj blir det två pridetåg i Blekinge. Ett i Karlskrona i vanlig ordning 30 maj och en ny parad i Sölvesborg dagen före, 29 maj. En sådan kraftsamling av HBTQ-rörelsen (gayrörelsen) har aldrig hänt förr i Blekinge.
Det blir två pridetåg i maj, ett i Karlskrona och ett i Sölvesborg. På bild länets pridegeneral Sophia Ahlin Foto: Mattias Mattisson

Orsaken till två pridetåg är ett politiskt beslut i Sölvesborgs kommun att inte hissa regnbågsflaggan på kommunhuset i Sölvesborg. Det nya SD-styret i kommunen anser att flaggan är en politisk symbol som inte hör hemma på kommunala flaggstänger.

Flaggan provocerar högernationalistiska SD och deras samarbetspartier Moderaterna, KD och lokala SoL-partiet. Att inte hissa en regnbågsflagga kan anses vara en bagatell. Men det är ingen bagatell för gayrörelsen.

Efter det som hänt i Sölvesborg blir deltagande i prideparader i Sverige och i Blekinge en politisk handling. Politiken är i högsta grad närvarande i priderörelsen i Blekinge. Sophia Ahlin är rörelsens ansikte utåt i länet. Hon är också vice ordförande i Öppna Moderater tillika modrat kommunpolitiker.

Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Flera politiska partier syns i pridetågen i Blekinge och hela Sverige. Det är en styrka för rörelsen att det finns en bred partipolitisk samsyn. Att arrangera ett pridetåg i Sölvesborg är också en stark markering mot högerkonservativa Samstyret i Sölvesborg.

Det är ingen som förväntar sig att några politiker i Samstyret ska delta i pridetåget i kommunen 29 maj.

Det är en politisk omöjlighet. Pridetågen definierar sig själv som motståndare till SD. Att partiledaren och sölvesborgaren Jimmie Åkesson skulle kunna gå i ett pridetåg är en omöjlighet.

Att Pridegeneralen i Blekinge, Sofia Ahlin tar ställning mot Samstyret i Sölvesborg är fullt naturligt. Därmed tar hon också ställning mot sina moderata partivänner i Sölvesborg.

Det skulle vara fantastiskt om moderata kommunalrådet i Sölvesborg, Paul Andersson vill delta i pridetåget tillsammans med Sophia Ahlin. Att det verkligen skulle ske är osannolikt.

Moderaterna är ett kluvet parti i synen på HBTQ och prideparader i Blekinge och i Sverige. Att vara moderat kommunpolitiker i Sölvesborg är en helt annan sak än att vara moderat kommunpolitiker i Karlskrona.

Hittills har ingenting hörts om vilken moderat linje som accepteras av partiledningen i Blekinge och i landet. Partisekreterare Gunnar Strömmer måste under våren klargöra var partiet står i HBTQ-frågan i förhållande till Samstyret i Sölvesborg.

Sophia Ahlins initiativ att arrangera ett extra pridetåg i Sölvesborg är lovvärt. Det är en protest mot Samstyrets ”flaggpolicy.”

Det ska bli intressant att höra vad hon och andra talare kommer att säga den 29 maj i Sölvesborg. Men de får gärna redan nu offentligt analysera det politiska läget i SD:s skyltfönster, Sölvesborg.

Läs mer

Ronneby

Larm om brand i bil E22

just nu

Sölvesborg

Man bröt sig in på återvinning - upptäcktes i container

61-åringen är nu misstänkt för olaga intrång.

Karlskrona

SKADEGÖRELSE: Fönsterkross och klotter på skola

Flera fönster har krossats och någon har sprayat på flera ytor på Rosenfeldtsskolan.

Sport

Duplantis hoppar Karlskrona

Stavhoppstouren stannar till – men utan världsstjärnan

Karlskrona

Stort intresse för uppkopplade badtermometrar

Lista: Här är de varmaste och kallaste badplatserna i Karlskrona.

Karlskrona

Soldat skadade sig vid övning

”Jag har begränsad rörelse- och aktionsförmåga.”