GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Prideflaggan i topp men inte i Sölvesborg

På måndagsförmiddagen hissades Prideflaggan på olika ställen i Blekinge. Även så i Karlskrona. Men inte i Sölvesborg. Prideveckan är inledd. Pridgeneralen i länet är moderata kommunpolitikern Sofia Ahlin i Karlskrona.
Publicerad 9 augusti 2021 • Uppdaterad 10 augusti 2021
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Pridegeneralen Sophia Ahlin för några år sedan i Karlskrona.
Pridegeneralen Sophia Ahlin för några år sedan i Karlskrona.
Foto: Mattias Mattisson

Hon är uppskattad som ledande representant för Pride i länet. Ingen betvivlar hennes uppriktiga engagemang för sexuella minoriteters lika rättigheter. Om hon varit moderat kommunpolitiker i Sölvesborg hade prideflaggan också hissats i Sverigedemokraternas skyltfönster Sölvesborg.

Där hissades regnbågsflaggan under det socialdemokratiska styret med kommunalrådet Helene Björklund. Hon bröt mot flaggpolicyn och släppte fram regnbågsflaggan på de kommunala flaggstängerna. Flaggan försvann med det nya SD-styret där Moderaterna ingår.

Sittande ordförande för kommunstyrelsen Louise Erixon, SD (f.d. sambo med SD-ledaren Jimmie Åkesson) ville inte ha något ”stadgebrott” mot flaggpolicyn. Men det egentliga skälet är att hon som konservativ högerpolitiker ogillar de värderingar som HBTQ-rörelsen står för. Det vågar hon och hela sd-styret i Sölvesborg inte erkänna öppet. Att hissa eller inte hissa symbolen för HBTQ-människors rättigheter är ytterst en politisk fråga. Ingen kommunal stadgefråga.

Att Försvarsmakten gått ut med stora annonser till stöd för Pride och med Prideflaggan i spetsen för stridsutrustade soldater har fått många att reagera. Det är både positiva och negativa reaktioner. Det är mycket ovanligt att statliga myndigheter tar ställning i brännande politiska frågor.

Sophia Ahlin är starkt kritisk på måndagen till att sd-styret med Moderaterna i Sölvesborg vägrar att hissa prideflaggan. Hon tycker att sd-styret i Sölvesborg missförstått vad prideflaggan står för. Ska flaggan hissas igen måste det uppenbarligen bli ett regimskifte i kommunen.

Vid två tillfällen har jag gått med i Sydöstrans avdelning i pridemarschen. Jag har under åren gått i många demonstrationståg. I pridetågen har jag mött människor med skiftande politiska uppfattningar. Det har känts bra. Det som känts extra bra är stämningen i tågen. Det är en väldigt glad stämning. Det är livsbejakande budskap som sprids. Det är inga kampparoller som syns. Möjligtvis är det patriarkatet som ska bort.

Annars är det mycket hyllningar till kärlek mellan människor. Och vem kan ha något emot kärleksbudskap? När jag var ung stämplades homosexualitet som en psykisk sjukdom. Homosexualitet fanns med på en sjukdomslista hos Socialstyrelsen. Det togs bort 1979 när jag var 23 år gammal.

Är det dit de högerkonservativa krafterna vill tillbaka till? Självklart går det inte att rulla tillbaka till en svunnen tid när homosexuella skulle smyga med sin läggning. HBTQ-rörelsen samlar tiotusentals människor i normala tider på gator och torg. I dessa coronatider får vi vänta på marscherandet.

Även om det gått framåt med förståelsen för HBTQ-personers rättigheter finns det också ett växande hat mot HBTQ-personer. Det rapporterar polisens nationella operativa avdelning, Noa. Pridegenarelen i Blekinge, Sophia Ahlin vittnade på måndagen om det hat och hot som hon själv och hennes familj drabbas av.

Under den här prideveckan ökar risken för hatbrott mot HBTQ-personer, rapporterar polisen. Här har den demokratiska högern i landet en uppgift att hålla rent mot ultrakonservatismen. Börja med att bryta med Sverigedemokraterna i Sölvesborg. Det vågar tyvärr inte Sophia Ahlin säga öppet.

Hans Bülow

Hans BülowSkicka e-post