Rätt att fria Hermansson

Ledare Artikeln publicerades
Ann-Sofie Hermansson kommenterar den friande domen i Göteborgs tingsrätt på tisdagen. Foto: Ali Lorestani / TT
Ann-Sofie Hermansson kommenterar den friande domen i Göteborgs tingsrätt på tisdagen. Foto: Ali Lorestani / TT

Det tidigare socialdemokratiska kommunalrådet i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson har inte förtalat aktivisterna Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi från organisationen Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén (MMRK).

Tingsrätten i Göteborg meddelade sin friande dom på tisdagen. Ann-Sofie Hermansson har vunnit den första ronden om yttrandefrihetens gränser. De båda muslimska kvinnornas juridiska ombud meddelar samma dag att domen ska överklagas till hovrätten.

Notera att det är aktivisternas advokat som kommenterar i media om stämningen mot Hermansson är befogad. De båda muslimska kvinnorna Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi vill inte säga någonting offentligt i debatt med Hermansson.

De väljer istället att agera i våra domstolar. Det är ett svaghetstecken. Det är bra att det förs debatter om var gränsen går för yttrandefriheten. Den är en omistlig del av vår demokrati. Är det förtal av Hermansson när hon på sin blogg beskriver de muslimska aktivisterna som extremister? Svaret är nej.

Yttrandefrihet svider ibland. Det vet alla opinionsbildare. Det Hermansson gjort ska inte jämföras med islamofobi eller rasism. Hon har rätt som kommunpolitiker att uttrycka sina åsikter om en filmvisning av ”Burka Songs 2.0” i kommunala lokaler.

Det är kommunens tjänstemän som fattat beslutet att ställa in filmvisningen och därmed efterföljande debatt. Skälet var att det saknades motröster till filmens budskap.

Jag själv har inte sett filmen men skulle den visas i Blekinge vill jag se den. En efterföljande debatt om innehållet i filmen där olika röster får komma till tals hade jag välkomnat. Vi behöver veta mer om religionskritik, islam och islamofobi var det än dyker upp.

Religionsfriheten ska inte missbrukas. All form av religiös eller politisk extremism ska bekämpas. Det gäller allt från mord i Knutby till terrorresor till IS Kalifat.

Nu har tingsrätten i Göteborg prövat aktivisternas stämning. Det finns inte fog för att döma Hermansson för förtal. Det är bra att alla vet var gränserna går nästa gång religiösa aktivister känner sig kränkta.

Tidigare har åklagare inte velat gå till domstol. Det hade varit skäl nog att inte driva frågan vidare. Det är aktivisterna själva som på privat initiativ stämt Hermansson och nu fortsätter att driva stämningen upp till hovrätten.

Det är som om aktivisterna inte är vana vid att bli motsagda.

På tisdagen fanns det inte någonstans opinionsbildare som tycker tingsrättens dom är fel i Göteborg.

Att de muslimska aktivisterna ska kunna vinna i hovrätten är närmast uteslutet.