unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Sabuni har slutat sticka ut

Det hedrar den nye liberale partiledaren Nyamko Sabuni att hon inledde sitt Almedalstal med att ta upp nazisters hat och hot i Visby. En tom stol med regnbågsflaggan var framställd på scenen.
Det var premiär för nye liberale partiledaren Nyamko Sabuni i Almedalen på  onsdagskvällen. Förväntningarna var stora på att hon skulle sticka ut. Foto: Henrik Montgomery/TT
Det var premiär för nye liberale partiledaren Nyamko Sabuni i Almedalen på onsdagskvällen. Förväntningarna var stora på att hon skulle sticka ut. Foto: Henrik Montgomery/TT
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

Den tomma stolen med flaggan illustrerade att RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter) inte kommer till årets Almedalsvecka. Orsaken är nazisternas närvaro.

På den punkten stack Nyamko Sabuni ut. Hon är känd för det. Därför fanns förväntningar att hon skulle sticka ut också i övrigt. Hon kunde sagt högt och tydligt på scenen att hon inte tänker ha luncher och förhandla med SD-ledaren Jimmie Åkesson. Det hade stuckit ut mot Ebba Busch Thors hjärnsläpp på tisdagen.

Tydligen ska lunchmötet mellan KD-ledaren och SD-ledaren förminskas och helst förtigas av Liberalerna. På den punkten är den andre liberale partiledaren mer tydlig. Annie Lööf markerade kraftfullt på tisdagen mot Ebba Busch Thors förhandlingar med SD.

Sydöstran skrev i fredagens huvudledare efter valet av Nyamko Sabuni som partiledare: ”Hon kommer nu få sin smekmånad med partiet och övriga borgerligheten. Media kommer vara välvilligt inställt den närmaste veckan. Men i nästa vecka på onsdag förväntas Sabuni sticka ut i sitt första tal i Almedalen som partiledare. Hon måste utnyttja varje tillfälle att marknadsföra sitt partis politik.

Är det något slags förnyelse på gång? Hur ska partiet bryta den nedåtgående trenden i valresultat och opinionsmätningar?”

Men hon stack inte ut på onsdagskvällen. Hon ville inte provocera någon inom borgerligheten och inte någon av de partivänner som stödde Ullenhag i partiledarvalet i förra veckan.

Det fanns inga konkreta förslag på förnyelse i talet med undantag för satsningar på elektrifierade vägar för att få ned utsläppen. Det är förslag som alla kan skriva under på. Hon kunde gärna utvecklat varför hon vill ha tjänstemän från partiet inne i statsrådsberedningen. Hon verkar inte lita på Stefan Löfvens löften att leva upp till Januariavtalet.

Det låter snarare som hon vill ha något konkret exempel för att kunna lämna avtalet och därmed chansen att kasta ut landet i ett nyval. Det påminner om Jonas Sjöstedts, V, hotelser om misstroendeförklaring. Han och Sabuni ogillar Januariavtalet.

quote
Hon ville inte provocera någon inom borgerligheten och inte någon av de partivänner som stödde Ullenhag i partiledarvalet i förra veckan.

Om nu förväntningarna sprack på hennes jungfrutal som partiledare i Almedalen måste rimligen Sabuni bli tydligare när det är dags för regeringen att presentera höstbudgeten. Smekmånader är alltid tidsbegränsade.

Regeringsfrågan utvecklas till en riktig mardröm för borgerligheten. Liberalerna lever just nu i ett mardrömslikt tillstånd efter brakförluster i valen.

Sabuni har bara lett partiet i fem dagar. Men om fem månader är det hög tid att hon profilera sig själv som partiledare och hela partiet. Står hon till vänster eller till höger inom borgerligheten?

Just nu växer det fram ett nytt nationalistiskt och konservativt block med M, KD och SD.