GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Sista med Palmes politik

På fredagen kom beskedet att Margot Wallström (S) avgår som utrikesminister. Hon anger familjeskäl. Hon vill tillbringa mer tid med man, barn och barnbarn nu när hon blir 65 år.
Publicerad 8 september 2019
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Avgående utrikesminister Margot Wallström (S) på sitt kontor vid utrikesdepartementet, då beskedet gavs att hon lämnar sin post.
Avgående utrikesminister Margot Wallström (S) på sitt kontor vid utrikesdepartementet, då beskedet gavs att hon lämnar sin post.Foto: Pontus Lundahl/TT

Det är möjligt att denna förklaring stämmer. Utrikesministerposten är jobbig. Den innebär många, långa resor, vilket kan tära på krafter och familjeliv.

Posten betraktas som fin och har innehafts av tidigare statsministrar som Carl Bildt (2006-14) och Ola Ullsten (1979-82).

Wallström knöt som utrikesminister an till den utrikespolitiska linje Olof Palme hade, som statsminister och S-partiledare. Det var, och är, en aktiv politik mot förtryck och för mänskliga rättigheter, fredsskapande åtgärder och mäklande i konflikter.

I Wallströms fall har kamp för bättre levnadsvillkor för kvinnor och barn haft en framträdande roll och gett begreppet feministisk utrikespolitik. Det är höga ambitioner med högt stående moralisk hållning.

Men den har stött på motstånd utomlands och i Sverige, från högerhåll. Diktaturer gillar inte att skrivas på näsan om yttrandefrihet, mänskliga rättigheter, humanism och bättre ställning för kvinnor och barn.

Inte ens demokratier, i de fall de som Israel ockuperar områden i andra länder, gillar kritik, särskilt om de som Israel har högernationalistisk regering.

Det finns andra länder som har en utrikespolitik med egen profil. Norge är ett, som är aktivt i medling och förhandlingar.

Å andra sidan finns Finland som exempel på en mindre stat med försiktig utrikespolitisk linje, inte minst gällande Ryssland.

En stor stat har mer kraft i utrikespolitiken och ett litet land kan ha begränsningar, även om undantag finns.

Under Wallström har Sverige haft en plats i FN:s säkerhetsråd och varit medlande i bland annat konflikten i Jemen.

Wallström har varit en Palmeerans sista utrikespolitiker. Det är nu mindre utrymme för en särpräglad utrikespolitik för ett land som Sverige med EU-medlemskapet. Men Wallström har utnyttjat det utrymme som finns.

”Wallström, Anna Lindh och Mona Sahlin var nära vänner och inspirerade av Olof Palmes socialdemokrati.”

Wallström fick kritik inte bara från Moderaternas och Sverigedemokraternas högerhåll för sin utrikespolitik, utan även kritik från liberalt håll. Många där vill att Sverige ska inordna sig som ett normaleuropeiskt EU-land, med närmande till Nato och ha mer nedtonad, EU-följsam utrikespolitik.

Frågan vem som ska efterträda Wallström reses. Flera namn finns. Utrymmet här medger inte att räkna upp alla.

Vid tisdagens regeringsförklaring i riksdagen ska utöver ny utrikesminister även ny arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson utses.

Wallström, Anna Lindh och Mona Sahlin var nära vänner och inspirerade av Olof Palmes socialdemokrati. Likt det på 70-talet talades om en del politiker som Palmes pojkar var de Carlssons flickor.

De lyftes fram som ministrar av Ingvar Carlsson 1988, samt i Lindhs fall 1994. Med Wallströms avgång försvinner den sista av dem ur S toppskikt.

Wallström har varit populär i socialdemokratin och en av de mest kända och uppskattade ministrarna. Med hennes avgång blir S och regeringen en profil fattigare.

Robert SundbergSkicka e-post