unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Annacarin Leufstedt: Ska det vara lax ska den inte vara norsk

Nu hänger det på oss. Om en ny välförtjänt attack på en miljöförstörande laxindustri ska lyckas.
Detta är en personligt skriven text i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

53 miljoner laxar dog i norska odlingskassar 2017. Men vad gör sådant, när det blev nytt säljrekord och 60 miljoner norska kronor. Med staten som sin bästa vän klarar laxindustrin allt. Även cancerrapporter från den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet.

Just den sommaren, tar sig Mikael Frödin, internationellt erkänd journalist och sportfiskare, förbi avspärrningarna på en laxodling med hundratusentals instängda fiskar, vid Europas nordligaste halvö. På plats finns också en världskänd legendarisk miljöaktivist och äventyrare. Och ett filmteam för att dokumentera verkligheten.

Dramatiken den där dagen i juli 2017 är utmärkt beskriven i Magasinet Filters januarigranskning av fula fiskar. Där finns också den fula baksidan, av en industri som påverkat näringskedjan från första dagen. Lössangrepp halverade vildlaxbeståndet. Sedan skulle putsarfiskar äta lössen, men dog av sjukdomar och utarmades även dom. Odlingarna släpper ifrån sig kemikalier. Avföringen bidrar till övergödning. Och forskarrapporter larmar om att barn och gravida inte ska äta lax.

Odlingskassen utanför det norska kustsamhället Alta var jävligare än dom någonsin kunnat ana. Laxarna hade stora köttsår. Var täckta av svampangrepp. Saknade gällock och ryggfenor. Hade skolios och krökta ryggrader.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Ägaren, det världsledande fiskodlingsföretaget Grieg Seafood, anmälde Frödin för olaga intrång och han hotades av fängelse. Men det blev böter och i mars har dokumentären om den vidriga laxodlingen premiär i Seattle.

Den ska också visas här. Och det behövs. För här bidrar vi glatt till miljöförstöringen och äter tonvis med lax varje år. Det är lika sjukt som att Norge har 53 % av all odlad atlantlax, och tvåan Chile har 25.

Men om tiotusentals unga förstår att följa en annan också världskänd miljöaktivist, ska vuxna kunna fatta att dom har konsumentmakt. Att vägra norsk industrilax, är att använda den.

Läs mer

Heroiskt kämpande Mjällby föll: ”Oerhört frustrerande”

Sport

Heroiskt kämpande Mjällby föll: ”Oerhört frustrerande”

Björkander: ”De flesta var upprörda efter slutsignalen”

Bildextra: Kolla in unika huset vid ån

Mera

Bildextra: Kolla in unika huset vid ån

Ägaren: ”Jag kände direkt att vi skulle ha detta.”

Företaget satsar: ”Efterfrågan är stor”

Mera

Företaget satsar: ”Efterfrågan är stor”

Satsningen innebär att kapaciteten nu kan mer än fördubblas.

Har du koll på mästarna – eller är det här sport du glömt?

Sportquiz 2005

Har du koll på mästarna – eller är det här sport du glömt?

Tipsa oss gärna om du har förslag på eget sportquiz

Nya ägarens planer för restaurangen

Mera

Nya ägarens planer för restaurangen

”Jag kommer att göra några små förbättringar”

Nytt kafé har öppnat i hamnen

Mera

Nytt kafé har öppnat i hamnen

Ägaren: ”Det känns spännande, lite nervöst men framförallt roligt.”